Žestoka debata u Americi zbog podrezivanja kandži mačkama

Hirurško uklanjanje kandži mačkama bio je rutinski veterinarski postupak decenija, ali to nije ni približno pedikiru, kao što mnogi smatraju.
Naime, reč je o veoma složenom zahvatu u kom ima i anestezije, bola i amputacije delova prstiju. Prvi predlog zakona u SAD o zabrani uklanjanja kandži mačka izazvao je žestoku debatu među veterinarima i ljubiteljima mačaka, od kojih neki ističu da je uklanjanje nehumano, dok drugi smatraju da to treba dopustiti kao poslednje sredstvo za mačke koje grebu nameštaj, tepihe i ljude.
 
Veterinar u njujorškom Zdravstvenom centru za životinje Ričard Goldstin poručio je da niko ne voli postupak uklanjanja kandži, ali da to rade kako alternativa ne bi bila doživotna osuda mačke na sklonište ili na smrt.
 
Njujorške i američke veterinarske organizacije koje se protive zabrani uklanjanja kandži slažu se da je to često jedini način da se spreči da mačke s problemima u ponašanju budu napuštene ili podvrgnute eutanaziji. Prema njihovim rečima takve odluke treba prepustiti profesionalcima i vlasnicima mačaka, a ne poslanicima.
 
Međutim, za razliku od ljudskih noktiju, kandže mačke su vezane za kosti, te njihovo uklanjanje zahteva da veterinar prereže tetive i nerve i da ukloni poslednji segment kosti u svakom od prstiju mačke.  
 
"To je amputacija. To je kao da se klještima čoveku odseče vrh prsta", poručio je kalifornijski veterinar Džener Konrad.
 
Debata o ovom problemu je izbila u vreme razvoja osećanja Amerikanaca prema četvoronožnim ljubimcima. Drugi njujorški zakon će ukinuti porez na promet na hranu za kućne ljubimce, a poslanici su prošle godine glasali i da se dopusti da se psi pridruže svojim vlasnicima u baštama restorana. Nekoliko američkih država je zabranilo operacije uklanjanja glasnih žica pasa, a svih 50 američkih država ima propise po kojima je teška okrutnost prema životinjama krivično delo.
 
Australija, Velika Britanija i još nekoliko evropskih zemalja već je zabranilo uklanjanje kandži mačkama. To je zabranjeno i u Los Anđelesu i nekim drugim gradovima Kalifornije. Procenjuje se da ta procedura primeni na oko četvrtini svih mačaka u domaćinstvima u SAD, a veterinari su poručili da je to sve manje uobičajeno.
 
Pomoćnica direktora u prihvatilištu za životinje "Enimal hejven" Kendra Mara poručila je da se uklanjanje kandži primenjuje na oko 10 odsto mačaka koje idu na usvajanje. Neke od mačaka podvrgnutih tome počinju da ujedaju što pre nisu činile, dok neke prestaju da koriste kutije sa peskom jer im to pogoršava rane.
 
Ona je dodala da posle te procedure "uvek treba raditi na problemima ponašanja" mačke.
 
Njujorški veterinari su poručili da se vlasnici mačaka sve više okreću alternativama poput redovnog podrezivanja kandži ili postavljanje malih kapica preko kandži mačke. Oni se, međutim, protiv ovoj zabrani. Predsednica Njujorškog veterinarskog udruženja Suzan Vajligala je rekla da je broj intervencija za uklanjanje kandži u njenoj oblasti Bafalo opao za više od 50 odsto u odnosu na pre samo tri godine.
 
"Toga je znatno manje jer veterinari upućuju klijente u to šta su dostupne alternative. Ipak, to treba da ostane poslednja opcija", zaključila je ona.
  • Beli

    23.05.2016 17:29
    Ja predlažem da povade oči vlasnicima koji ne mogu da podnesu da im mačke izgrebu nameštaj u stanu. Stan je mesto gde žive ljudi na ne mačke. Mačke žive na ulici. Kome smetaju glasne žice kod pasa treba mu oduzeti psa i dati ga u sklonište za pse sa tim da on plaća smeštaj svog ljubimca i skloništu za pse dokle god ovaj živi i laje što znači doživotno. Ako lajanje ne smeta vlasniku već komšiji ponoviti prethodni postupak a troškove opet plaća vlasnik životinje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.