Mačak spasio poljsku porodicu od trovanja

Jedan mačak u Varšavi spasio je petočlanu porodicu od opasnog trovanja ugljen monoksidom, pošto su primetili da se čudno ponaša i sklanja u predsoblje i pozvali su zato vatrogasce.
Pokazalo se da je koncentracija opasnog gasa zvanog "tihi ubica" tolika da su za dvoje dece morali da se pobrinu lekari. "Porodicu je zbunilo čudno ponašanje mačka. Hodao je nesigurno, ponašao se drugačije nego normalno i sklonio se u predsoblje što nije ranije radio. Zato su pozvali vatrogasce. Kada su došli izmerili su visoke koncentracije ugljen monoksida", kazao je poljskoj televiziji TVN Varšava portparol prestoničke Vatrogasne straže Mihal Konopka.
 
Vatrogasci su hitno evakuisali porodicu, dvoje dece zbrinuli su sa lakšim simptomima trovanja ugljen monoksidom lekari, a na svežem vazduhu brzo se oporavio i mačak.
 
Svake grejne sezone ugljen monoksid, gas "tihi ubica", jer je bez boje i mirisa, odnese u Poljskoj nekoliko stotina života a uprkos neprestanim apelima lokalnih vlasti, policije i Vatrogasne straže prošle godine samo u Mazovjeckom vojvodstvu u Kome je Varšava otrovalo se 200 Poljaka.
 
Varšavljani su, inače veliki ljubitelji mačaka i u poljskoj prestonici su pod zaštitom gradskih vlasti i ulične mačke lutalice, a Varšava je čak početkom ove godine obavila popis mačaka lutalica jer se jedan gradski odbornik zabrinuo da ih je naprasno sve manje, što se pokazalo kao netačno.
 
"Mačke koje slobodno žive na ulici su veoma važan deo ekosistema. Na prirodan i efikasan način nas štite od prisustva i premnožavanja glodara, pre svega miševa i pacova. Ne gleda se na njih kao na lutalice bez vlasnika. Zabranjeno je da se hvataju, odvoze i da im se na bilo koji način otežava život", kazala je o brizi gradskih vlasti za 29.618 varšavskih mačaka lutalica portparolka grada Agnješka Klomb.
  • dobrotvorka

    20.11.2016 13:00
    CIVILIZACIJA=SVEST
    Mi hoćemo u Evropu ali Evropa nas neće... a zašto? Pa zato što smo divljaci, imamo kobajagi razna udruženja za zaštitu životinja ali samo na papiru i na broju žiro računa za donacije. Kada treba nekom stvorenju pomoći-nigde nikog.
  • Jabozicki

    20.11.2016 12:50
    EU
    E baš svega ima ou EU
  • Reg doll

    20.11.2016 11:46
    Preporučujem svima koji lože peći na drva il gas da kupe aparat na struju za detekciju CO košta oko 2500din, ali detektuje monoksid i pušta zvučni signal koji budi i pijane.Provereno u praksi, spašava živote sigurno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.