Čemu nas uče mačke?

Mačke su zanimljiva i fascinantna stvorenja koja sa sobom nose dozu misterioznosti.
Ukoliko živite s mačkom, sigurno ste došli u situaciju u kojoj ste poželeli da razumete njihov jezik.
 
Geri Vajcmen, veterinar i autor knjige "Kako da pričate mačijim jezikom", koji je takođe predsednik udruženja "Društvo za zaštitu životinja" u San Dijegu, imao je običaj da odgovara na mačija "pitanja", a u intervjuu za Nacionalnu geografiju govorio je o svim ludim stvarima koje mačke rade. Mačke mogu da proizvedu više od 20 različitih vrsta mjaukanja, a uglavnom ih koriste kada su u društvu ljudi. One mjaukanjem traže hranu, otvaranje vrata, maženje, a zanimljivo je da takve zvukove skoro nikada ne razmenjuju sa drugim mačkama.
 
"Dok pse učimo da rade šta mi želimo, mačke zapravo nas uče šta one žele da mi radimo. Ipak, ne možete prevesti određeno mjaukanje kao univerzalno za sve domaće mačke, ali je utvrđeno da kod svake mačke postoje zvukovi koji uvek znače istu stvar", piše Vajcmen u svojoj knjizi.
 
Bio je veterinar 25 godina a na pitanje da li je tokom pisanja knjige naučio nešto novo Vajcmen kaže: "Naučio sam dosta činjenica kao na primer to da je najstarija mačka na svetu iz Kalifornije, a živela je čak 27 godina. Takođe sam saznao da naučnici smatraju da mačke bolje reaguju na žene, jer one imaju piskaviji glas nego muškarci".
 
Kaže i da mačke u mraku vide šest puta bolje nego čovek, što je zaista impresivno. Tvrdi da je boja dlake povezana s ponašanjem i da rasa mačke utiče na njihov izgled, ali i na ličnost. "Na primer kornjačasta mačka je uglavnom nezavisna i obično voli samo jednu osobu. Takođe mogu biti agresivne kada nešto žele. Kaliko i abesinska mačka su blage i privržene, a znaju da budu i razigrane zbog čega su idealno društvo", kaže Vajcmen.
 
Kada mu ljudi postavljaju pitanja o bizarnom ponašanju svojih mačaka, Vajcmen kaže da je jedno od najčešćih pitanja zašto njihova mačka postane psihotična i odjednom počne čudno da se ponaša. "Mi na to nemamo tačan odgovor, ali pretpostavljamo da je to zbog toga što zatvorene mačke imaju puno energije koju nemaju gde da potroše", kaže on.
 
Kaže i da su prosečne kućne mačke veoma slične sa divljim mačkama. "Slično ponašanje između lavova, tigrova, leoparda i domaćih mačaka pokazuje da one zaista imaju divlju stranu", kaže Vajcmen.
 
U svojoj knjizi piše da mačke svoje stavove i osećaje izražavaju licem. "Sporo treptanje je prihvatanje gesta. To mačke rade kada im je prijatno sa vama, ali to takođe rade i kad su s drugim mačkama", kaže Vajcmen.
 
Mjaukanjem, treptanjem i mrdanjem brkova mačke nam "govore" da žele se igraju, maze ili sklone, a svakim predenjem, mjaukanjem ili čak treptajem očima mačke govore "Ćao", "Mazi me", ili "Pusti me na miru!".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.