Zebrine pruge odbijaju muve

Zebrine pruge su zaslepljujuće, a izgleda da se to posebno odnosi na muve.
Zebrine pruge odbijaju muve
Foto: Pixabay
Takav zaključak su izveli naučnici s univerziteta Bristol i Kalifornija, koji su na konje stavljali crno-bele prugaste prekrivače ne bi li otkrili zašto zebre imaju pruge.
 
Naučnici su otkrili da obadi ređe sleću na tako "odevene" konje u odnosu na one bez pruga, i naveli da to može biti dokaz da zebrine pruge pružaju zaštitu od tih insekata koji piju krv i šire bolesti.
 
Član tima Bristolskog univerziteta Martin Hau je rekao da je moguće da "pruge na neki način zaslepljuju muve kada se dovoljno približe zbog niske rezolucije u kojoj vide".
 
O istraživanju je najpre pisao časopis "Public library of science" (PLOS).
  • Janko

    22.02.2019 19:30
    Pruge takođe pomažu prilikom bega od predatora (npr. lavova), jer raspored pruga otežava predatorima da ih prate i procenjuju razdaljinu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.