Pronađena najveća pčela na svetu

Najveća pčela na svetu ponovo je otkrivena nakon što su naučnici decenijama smatrali kako je gigantska vrsta ovog insekta izumrla, prenosi BBC.
Džinovska pčela koja je dugačka kao palac odrasle osobe pronađena je na jednom slabo istraženom indonežanskom ostrvu. Nakon nekoliko dana traganja stručnjaci za divlje životinje pronašli su jednu živu ženku koju su fotografisali.
 
Poznat kao Valasova džinovska pčela, ovaj insekt je nazvan po britanskom prirodnjaku i istraživaču Alfredu Raselu Valasu, koji je prvi put 1858. godine opisao ovu neobičnu pčelu.
 
Naime, naučnici su pronašli nekoliko primeraka ove vrste 1981. godine, ali od tada više nije viđana.
 
"Bilo je apsolutno zapanjujuće videti ovog 'bulldog' insekta, čime smo se definitivno uverili da on još postoji i da luta Indonezijom. Čuti njeno zujanje oko glave je bio neverovatan doživljaj", rekao je fotograf Klej Bolt.
 
Takođe, ova grupa istraživača je u januaru objavila da je pronašla i redak primerak bolivijske žabe koja pripada vrsti za koju se smatra da je na samoj ivici istrebljenja.
  • Nikola

    22.02.2019 18:37
    Atomski mrav
    Džinovska pčela u Indoneziji? Hm, Černobilj je daleko ali da nije uzrok Fukušima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.