VIDEO Biolozi u prašumi snimili retko viđenu scenu

Biolozi sa univerziteta u Mičigenu u amazonskoj prašumi snimili su veliku tarantulu kako ubija mišjeg oposuma i vuče ga sa sobom.
VIDEO Biolozi u prašumi snimili retko viđenu scenu
Foto: Screenshot
Reč je o prvom video zapisu takve vrste, koji se smatra prvim dokazom da tarantula zapravo lovi te životinje.
 
"Uvek viđamo lude stvari tamo", rekao je evolucionarni biolog Danijel Raboski, koji godinama vodi ekspedicije u Amazon, kako bi posmatrao i dokumentovao biološku raznolikost u dubokoj džungli. Na nedavnom putovanju u peruanski Amazon, njegova ekipa snimala je interakcije predator-lovina, među kojima je i ova sa tarantulom.
 
Tokom ekspedicije, ekipa je snimila 15 retko viđenih predatorskih događaja u džungli, uključujući velike paukove koji jedu guštere i žabe. Raboski kaže da su tarantule "ozbiljni predatori", a ova koju su snimili je veličine tanjira.
 
Na svojim godišnjim putovanjima u Amazon, Raboski je snimio i veće horore. Opisao je tako kako je naišao na deo divljine prepun mrava - koji su proždirali paukove.
 
"Gledali smo kako paukovi umiru u trenu od vojske mrava. Mravi bi samo počeli da se penju po njihovim nogama - hiljade i hiljade njih jednostavno bi razložili pauka pred vašim očima", objasnio je biolog koji dodaje kako je cilj misija u džungi razumeti zašto su ta tropska područja toliko biološki raznolika.
 
"To je pitanje za milion dolara", kaže Raboski. "Tako malo znamo o ekologiji tih sistema. Jednostavno smo neverovatne neznalice o svim tim velikim pitanjima."
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.