Stepski soko vraćen u prirodu nakon rehabilitacije

Stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Vojvodine, posle destomesečnog lečenja i rehabilitacije u Prihvatilištu ZOO vrta "Palić", pustili su u prirodu, u selu Lebine kod Paraćina, stepskog sokola.
Soko je pronađen na ovom području 17. jula prošle godine iscrpljen, a inače prstenovan je u Austriji.
 
Soko je posle skidanja kožne maske sa očiju veselo poletao u prirodu pred stručnjacima Zavoda, aktivistima Društva za zaštitu i proučavanje ptica i novinarima.
 
Ptica je u prirodu vraćena juče, na mestu, gde je pronađena, a o tome je obaveštena Ambasada Austrije u Srbiji i Inspektorat za zaštitu životne sredine u Srbiji.
 
Kada je pronađen soko je imao svega 750 grama, bio je iscrpljen, gladan i dehidriran, rekli su stručnjaci Zavoda, i istakli da se ptica uspešno oporavila i sposobna je da se sama brine o sebi.
  • Prirodnjak

    22.05.2019 06:28
    Bravo!
    Drago mi je da vidim da u ovoj zemlji ipak ima neko dobar i normalan. Svaka cast!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.