Dve pande rođene u zatočeništvu su nada da će ta vrsta opstati

Dve pande okoćene pre oko godinu dana u zatočeništvu u Kini, predstavljaju nadu u opstanak te vrste zbog uspeha novog načina parenja tih sve ređih životinja.
Pande, mužjak i ženka, okoćene u rezervatu u Hetaopingu na jugozapadu Kine, prenete su u drugi rezervat gde su zvanično i svečano upisane u matičnu knjigu. Blizanci se dobili ime Meimei, sreća na kineskom, i Hehe što znači harmonija.
 
Njihova majka, odgajena u zatočeništvu, privremeno je i bez intervencije čuvara provela više od mesec dana na slobodi s mužjakom koji ne živi u rezervatu. Taj metod je veliki korak ka obogaćivanju te vrste koja je mahom u zatočeništvu, i ohrabrenje je za uzgajivaće u rezervatima da tako nastave.
 
Reprodukcija pande je izuzetno teška, jer je ženka plodna samo nekoliko dana u godini, dok mužjak često ne pokazuje nikakvo interesovanje.
 
Kada ženka okoti blizance, često se brine samo o jednom mladunčetu, dok se drugo obično mora odneti u zatočeništvo gde se o njemu brinu uzgajivači.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.