VIDEO: Zbog infekcije je ostalo još oko 200 jedinki retke vrste papagaja

Novozelandska autohtona vrsta papagaja kakapo je na rubu izumiranja zbog opasne gljivične infekcije.
VIDEO: Zbog infekcije je ostalo još oko 200 jedinki retke vrste papagaja
Foto: Pixabay
Petina ovih ptica je ugrožena zbog aspergiloze, infekcije koja napada disajne organe, a već je sedam jedinki uginulo u poslednjih nekoliko meseci.
 
Poslednja ptičica koju je infekcija zahvatila, imala je tek nešto više od tri meseca kad je uginula u zoološkom vrtu u Oklandu, piše Jutarnji.hr, prenosi B92.
 
Ova vrsta ptice je postala popularna nakon što je pokušala da se pari sa glavom Marka Karvardinea, zoologa i fotografa, koji je sa poznatim glumcem i komičarem Stefenom Frajom pre 10 godina snimao dokumentarac za BBC na Novom Zelandu.
 
Kasnije je kakapo proglašen "party papagajem", a Fraj je od tada postao zaštitnik ovih ptica koje inače ne mogu da lete.
 
 
Nekada je ova vrsta papagaja živela širom Novog Zelanda, ali su im ljudi uništili prirodno stanište, a potom ih je i zadesila infekcija i tako se našla na granici izumiranja.
 
Stotinu stručnjaka ulaže napore da spasi preostalih dvestotinak papagaja.
 
Ukupna populacija broji još 72 ženke i 142 mužjaka, čija težina može biti i preko dva kilograma. Stanište im je na udaljenim ostrvima, daleko od predatora.
 
Čim se primeti da je ptica bolesna, premešta se na veće ostrvo gde se radi dijagnostika, CT, a potom i intenzivna terapija koja može potrajati i mesecima.
 
Iz zoološkog vrta u Oklandu su rekli da je poslednja ženka uginula zbog ozbiljne infekcije pluća, jer nisu mogli da je pošalju na operaciju koja bi joj omogućila normalno disanje.
 
U maju ove godine veterinari na Novom Zelandu izveli su prvu operaciju mozga na nekoj ptici ikada, a sve u naporima za opstanak vrste. Teška i zahtevna operacija na 56 dana staroj ptičici bila je uspešna i nekoliko nedelja kasnije veterinari su objavili da je papagaj u odličnom stanju i da ga čeka povratak u prirodu.
  • Обсервер

    17.06.2019 09:53
    Равнотежа
    Човек, својим чињењем или не чињењем, ремети равнотежу у природи, верујем да је код ових симпатичних птица, поремећен имунитет, тако да их сада нападају агенси, на које су раније биле имуне. По опису се вероватно ради о аспергилози или пситакози, која је уједно и заједничка болест птица и људи.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.