Zelena morska kornjača guta najlon kese jer joj liče na morsku travu

Velika je verovatnoća da će zelena morska kornjača progutati plastiku koja oblikom i veličinom lični na hranu iz njene prirodne ishrane, ustanovili su britanski naučnici.
Zelena morska kornjača guta najlon kese jer joj liče na morsku travu
Foto: Pixabay
U zabunu ih najčešće dovodi plastika u prirodnim bojama poput zelene i crne, odnosno kesa za smeće, jer ih podseća na morsku travu kojom se obično hrane. 
 
Do tog zaključka je  došla grupa naučnika sa Univerzitet u Ekseteru i Udruženje za zaštitu zelenih morskih kornjača nakon pregleda stomaka 19 kornjača koje je more izbacilo na kiparske plaže. Ustanovili su da su sve kornjače progutale plastične predmete, a u sistemu za varenje jedne od njih pronađena su čak 183 komada plastike.
 
"Ranija istraživanja pokazala su da džinovske kožaste kornjače jedu plastiku koja liči na meduze. Želeli smo da saznamo događa li se slična stvar i zelenim morskim kornjačama", rekla je dr Emili Dankan sa Univerzitetu u Ekseteru. 
 
Rekla je da su "morske kornjače pre svega vizuelni grabljivci, što znači da biraju plen po obliku i veličini. I u ovom smo istraživanju otkrili jasne dokaze da zelene kornjače vole plastiku određene boje i oblika. Reč je uglavnom o velikim crnim kesama za smeće i delovima predmeta poput ribarskog užeta ili velikih plastičnih vreća za kupovinu kakve dobijete u trgovačkim lancima".
 
Dankan je rekla da istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Scientific Reports", upućuje na to da kornjače najviše vole konopce i tanke predmete koji ih podsećaju na tanak list u crnoj, prozirnoj i zelenoj boji. 
 
Međutim, naučnici veruju da je uzrok smrti 34 pronađenih zelenih kornjača bilo njihovo zaplitanje u ribarske mreže i nisu u potpunosti sigurni kakvu je ulogu u tome odigralo konzumiranje plastičnih predmeta.
 
"Ovakva nam istraživanja pomažu da otkrijemo čime se hranezelene morske kornjače i jedu li određenu vrstu plastičnih predmeta češće od drugih", rekao je profesor Brendan Godli, vođa istraživačkog tima "Exeter Marine".
 
Dodao je i da je važno saznati koje su vrste plastike posebno problematične za morske kornjače.
  • Deep blue

    14.08.2019 18:38
    Mislim da joj pre lici na meduzu nego na travu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.