Populacija ptica u Severnoj Americi smanjila se skoro za trećinu

Broj ptica u Severnoj Americi opao je od 1970. godine za čak 29 odsto, odnosno za skoro tri milijarde ptica, objavili su naučnici ocenjujući da su takvi nalazi zapravo potvrda raširene ekološke krize.
Populacija ptica u Severnoj Americi smanjila se skoro za trećinu
Foto: Pixabay
Najugroženije su ptice koje obitavaju uz pašnjake, a razlog tome je nestanak livada i prerija i širenje obradivih površina, kao i rastuća upotreba insekticida koji ubijaju insekte i to se onda prenosi na ceo prehrambeni lanac. Negativan trend u broju populacije beleži se, međutim, i kod šumskih ptica, kao i kod onih koje obitavaju u drugim, različitim vrstama staništa.
 
"Vidimo da se ista stvar događa širom sveta, širenje poljoprivrede i promene u korišćenju zemlje stvorile su pritisak na populaciju ptica", kaže ornitolog sa Univerziteta "Kornel" Ken Rosenberg.
 
Više od 90 odsto smanjenja ptičje populacije odnosi se na 12 ptičjih vrsta, među kojima su vrapci, slavuji, kosovi i zebe.
 
Slične brojke zabeležene su i na drugim mestima, na primer, u Francuskoj, gde je procenjeno da je broj ptica koje obitavaju uz pašnjake opao između 1989. i 2017. za 30 odsto.
 
Američka studija kombinovala je dva izvora podataka. Prvi je bio godišnje istraživanje koje se provodi svakog proleća, tokom sezone parenja, koje od 1970. sprovode na hiljade volontera uz primenu identične metodologije. Volonteri zastaju svakih 800 metara, na putu kroz unutrašnjost zemlje dugom 40 km i broje ptice koje vide za tri minuta. 
 
Drugi izvor su posmatranja koja se sprovode na 143 radarske stanice, koja mogu detektovati jata ptica tokom migracija koje se odvijaju tokom noći. Više od polovine severnoameričkih ptičjih vrsta migrira ili u južne krajeve SAD-a ili u Južnu Ameriku.
 
Patke i guske predstavljaju veliki izuzetak. Nakon razdoblja kada je njihov broj opadao, ta je populacija od 1970. u porastu. Njihov broj raste zahvaljujući povećanoj svesti među lovcima koji podržavaju zaštitne mere, navodi Rosenberg.
  • Orwell Vegan

    21.09.2019 10:29
    Istina
    Mesozderanje unistava sve. Najvece zlo na Zemlji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.