Broj pingvina na Antarktiku drastično opada

Naučnici koji su istraživali populaciju pingvina na Antarktiku otkrili su drastično smanjenje u mnogim kolonijama, a neke su opale za 77 odsto otkako su poslednji put pregledane pre gotovo 50 godina, saopštio je Grinpis u utorak.
Broj pingvina na Antarktiku drastično opada
Foto: Pixabay
"Ovakvi padovi u populaciji sugerišu da se ekosistem Južnog okeana bitno promenio u zadnjih 50 godina i da to utiče na lanac ishrane i vrste poput pingvina. Iako tu može biti nekoliko faktora, svi dokazi koje imamo govore da su za te posledice odgovorne klimatske promene", kažu profesorka ekologije i evolucije na njujorškom Univerzitetu Stony Brook i jedna od vođa ekspedicije Heather J. Lynch. 
 
Nezavisni istraživači su u sklopu jednogodišnje ekspedicije "Od Pola do Pola" otkrili da se populacija pingvina smanjila u svakoj pojedinoj koloniji koja je istraživana na ostrvu Elephant, važnom staništu pingvina severoistočno od Antarktičkog poluostrva.
 
Tamo se broj ogrličastih pingvina smanjio za gotovo 60 odsto od poslednjeg istraživanja 1971. godine. Naučnici su istraživali kolonije koristeći bespilotne letelice i metode ručnog brojanja. Frida Bengtson iz Grinpisove kampanje za zaštitu okeana rekla je da su hitno potrebna utočišta bez štetnih ljudskih aktivnosti.
 
"Naučnici upozoravaju da je nužno zaštititi 30 odsto svetskih mora do 2030. godine, kako bi morska bića poput pingvina mogla da se oporave od ljudskog uticaja i prilagode se podneblju koje se brzo menja. Da bismo to postigli, neophodno je da se vlade ove godine dogovore o globalnom sporazumu o svetskim morima", istakla je Bengtson. 
 
U okviru Konvencije UN o pravu mora, vlade sveta upravo raspravljaju o sporazumu o svetskim morima, kojim bi se položio temelj za zaštitu 30 odsto otvorenih mora do 2030. godine, ističe Grinpis. 
 
U zadnjih nekoliko dana aktivisti Grinpisa izložili su skulpture pingvina od leda u glavnim gradovima širom sveta zahtevajući hitne mere zaštite divljih okeanskih vrsta globalnim Sporazumom. 
 
Skulpture su topljenjem simbolički ukazale na sve pogubnije posledice klimatskih promena i važnu ulogu okeana u njihovom ublažavanju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.