Naučnici otkrili zašto morske kornjače jedu plastiku

Osam miliona tona plastike godišnje završi u okeanu, a naučnici sada znaju zašto je kornjače jedu.
Morske kornjače godinama jedu kese, ali naučnicima sve do sada nije bilo jasno zašto. Najlon kese kornjačama mirišu kao ukusna poslastica zbog bakterija i algi koje se na njima akumuliraju.
 
U novom istraživanju koje je objavljeno u časopisu "Current Biology", naučnici su morskim kornjačama ponudili nekoliko vrsta mirisa. Kornjače su skoro identično reagovale na miris hrane i na miris najlon kese, koja je prethodno bila potopljena u vodi, tvrdi Metju Savoka, jedan od autora istraživanja.
 
Kornjače su noseve držale van vode triput duže kako bi dobro pomirisale kesu, u odnosu na kontrolisane mirise koji su im takođe prezentovani.
 
Nik Malos, direktor programa "More bez smeća", koji je deo organizacije za očuvanje okeana, smatra da je ova studija otkrila nove alarmantne informacije o tome zašto kornjače jedu plastiku. On smatra da je prilično zabrinjavajuće to što kornjače aktivno traže plastiku odnosno najlon zbog mirisa.
 
Postojale su teorije da se morske kornjače slučajno upletu u plastiku ili da misle da su kese zapravo sočne meduze. Savoka se slaže da je problem mnogo kompleksniji od obične greške koju prave znatiželjna morska stvorenja.
 
"Nebrojeno puta sam čuo da kornjače jedu plastiku, jer ne znaju za bolje. Ovaj tip istraživanja nam pokazuje da postoje zaista kompleksni evolucionarni mehanizmi koji kontrolišu način na koji životinje traže hranu", objašnjava Savoka.
 
On smatra da su kornjače evoluirale i da su sposobne da traže određene mirise koji za njih predstavljaju hranu. Iz tog razloga one instinktivno idu prema mirisima algi i bakterija, pa zato jedu plastiku. Ovaj problem postoji i kod drugih morskih životinja, ne samo kod kornjača. Prethodna istraživanja pokazala su da morske ptice i neke vrste riba instinkti mogu prevariti, pa na kraju i one konzumiraju plastiku, prenosi CNN.
 
Malos tvrdi da je navika konzumiranja plastike posebno zabrinjavajuća, jer je svih sedam vrsta morskih kornjača ugroženo. Svake godine u okean se ispusti osam miliona tona plastike koja ugrožava morske kornjače na više načina. Kada svoje stomake napune plastikom, one misle da su site, ali se one zapravo izgladnjuju do smrti.
 
Teži delovi plastike mogu se zaglaviti u kornjačinom grlu ili je mogu povrediti prilikom gutanja. Srećom, Malos smatra da za to postoji jednostavno rešenje, a to je smanjenje upotrebe plastike i recikliranje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.