FOTO: Neobično upozorenje za vlasnike kućnih ljubimaca u zgradi u Mirijevu

Virus korona doneo je brojna pravila života koja su postala "nova normalnost" - a jedno pravilo uvedeno u beogradsku zgradu iznenadilo je korisnike društvenih mreža.
FOTO: Neobično upozorenje za vlasnike kućnih ljubimaca u zgradi u Mirijevu
Foto: Pixabay
Društvenim mrežama, naime, kruži obaveštenje iz jedne zgrade na Mirijevskom vencu u Beogradu, u kojima se stanari obaveštavaju da ukoliko imaju kućne ljubimce, moraju da koriste mali lift, a razlog je "ugroženost od virusa".
 
Zna se da u mnogim zgradama, inače, važi pravilo da se ljudi sa kućnim ljubimcima uglavnom voze sami u liftu, dok je obavezno da pas bude na povocu.
 
Međutim, ta mera ipak ne pripada posebnim kovid merama koje su uvedene zbog pandemije.
 
U obaveštenju okačenom u zgradi navedeno je i da je kazna za nepoštovanje ove mere 150.000 dinara, prenosi Nova.rs.
 
 
U aprilu su preporučena pravila za zgrade: svaka je trebalo da na dnevnom nivou, na svakom spratu ima dežurnog stanara ili više njih redovno čiste rukohvate, prekidače, interfone i sve one površine koje se često dodiruju u zgradi.
 
Dezinfekcija lifta i ulaza je takođe jedna od mera, a predsednik kućnog savetaje trebalo da napravi spisak osoba koje su zadužene za ove mere i da proverava da svi redovno izvršavaju obaveze oko čišćenja.
 
Znamo da mačke, psi i nekoliko drugih vrsta životinja mogu da se zaraze SARS-CoV-2, virusom koji uzrokuje Covid 19, ali još nije poznat tačan mehanizam prenošenja niti koje još životinje mogu da se zaraze.
 
Svetska zdravstvena organizacija kaže da "na osnovu trenutnih dokaza prenos sa čoveka na čoveka ostaje glavni pokretač pandemije" ali da su "potrebni dodatni dokazi da bi se razumelo mogu li životinje i kućni ljubimci da šire bolest".
  • Funny

    17.09.2020 16:25
    Da citiram Rodžera Mura koji jednom prilikom reče: Mnogo volim mačke i mrzim ljude koji ih ne vole." Isto primeniti i na pse.
  • Slavica Kovacevic

    15.09.2020 12:00
    Pse i macke u dvoriste
    Zivotinje zive u dvoristima. Ko misli drugacije
    Moze da dovede i kravu, veze za gelender, izvede na pasu u park. Uvece pomuze mleko pa ima za sve stanare.
    Pa sledece godine dobiju telence, tako svake naredne. Tako bi svaki sprat imao po kravu i da te bog vidi
  • todor

    15.09.2020 09:52
    zivim kao pas
    Stanovi su za ljude a ne za zivotinje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.