VIDEO: Vodeni cvet proglašen insektom 2021. godine

Medjunarodna grupa entomologa izabrala je vodeni cvet za insekta 2021. godine, ali on neće dugo uživati u svojih 15 minuta slave.
Insekt, čije je naučno ime Efemeroptere, živi samo nekoliko dana - leti, pari se i polaže nova jaja.
 
"Ono što čini jedinstvenim ove insekte je njihov životni ciklus koji traje samo nekoliko dana: od jajašca položenog u vodu do insekta sposobnog za let i parenje", rekao je Tomas Šmit, predsednik komisije naučnika i istraživača iz institucija i organizacija za zaštitu iz Nemačke, Austrije i Švajcarske.
 
Vodeni cvetovi postoje oko 355 miliona godina i danas oko 140 vrsta živi u centralnoj Evropi, navela je komisija. Uprkos njihovom kratkom životu kao odraslih jedinki, njihov razvojni ciklus je prilično dug.
 
Ženke insekta izmedju maja i septembra polažu hiljade jaja u vodu, koja potom padaju na dno i iz njih se za nekoliko dana izleže larva. Larve rastu nekoliko dana i na kraju dobiju škrge, a zakopane na dnu reka razvijaju se od jedne do tri godine.
 
"Neposredno pre prelaska iz vodenog u kopneni život, stvara se sloj vazduha izmedju stare i nove kože odraslih larvi", rekao je Šmit, koji je direktor nemačkog entomološkog instituta Zenkenberg u Minhenbergu, istočno od Berlina.
 
Smanjivanjem svoje specifične težine, larva se diže do vodene površine, a kad tamo stigne, koža larve puca i za nekoliko sekundi izleće insekt. Bez delova usta i funkcionalnih creva, potpuno razvijeni insekt ima samo nekoliko dana za parenje i polaganje jaja pre nego što ugine.
 
Komisija svake godine, počev od 1999. bira po jednog jedinstvenog insekta kako bi "ljudima približila retke vrste".
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.