FOTO, VIDEO: Najusamljeniji slon na svetu stigao u rezervat u Kambodži, testiran i na Covid-19

Kavan, koji je dobio nadimak "najusamljeniji slon na svetu" nakon što je godinama sam čamio u pakistanskom zoološkom vrtu, dočekan je u Kambodži skandiranjem budističkih monaha, a zatim je poslat na put u rezervat za životinje.
Kao i drugi putnici u ovo doba, Kavan je morao da se testira na Covid-19 pre avionskog leta. Nakon ukrcavanja, Kavan je za vreme sedmočasovnog putovanja dobio i 200 kilograma "grickalica", prenosi AP.
 
Navodi se da slon nije bio pod stresom tokom leta, jeo je hranu, pa čak i malo spavao stojeći u svom kavezu, rekao je Amir Halil, veterinar koji ga je pratio na letu i koji sarađuje sa "Four paws" (Četiri šape), grupom za spasavanje životinja sa sedištem u Beču koja je organizovala čitavu akciju.
 
Kavan, poklon Šri Lanke Pakistanu 1985. godine, živeo je u zoološkom vrtu u Islamabadu sa svojom partnerkom Saheli, koja je uginula 2012. godine. Zoološki vrt je zapao u teška vremena, a uslovi su postali toliko loši da je sud u pakistanskoj prestonici naložio zatvaranje zoo vrta u avgustu.
 
 
Stanje mužjaka azijskog slona privuklo je svetsku pažnju, uključujući i interesovanje američke pevačice i glumice Šer, koja je bila uključena u njegovo spasavanje i boravila u Kambodži zbog dolaska Kavana.
 
Prema "Four paws", vrlo je malo odraslih slonova ikada premešteno avionom, pa su pripreme bile mukotrpne.
 
 
Veterinari i stručnjaci za slonove koji rade za ovu organizaciju proveli su tri meseca u Islamabadu, trenirajući Kavana tri puta dnevno kako da bezbedno i bez stresa uđe i izađe u njegov  kavez od četiri tone, koji uključuje sistem koji može da primi do 200 litara urina.
 
 
Takođe je imao prekomernu težinu zbog neprikladne ishrane od oko 250 kilograma šećerne trske svakog dana. Uz Halilovu pomoć, Kavan je u poslednja tri meseca izgubio 1.000 kilograma.
 
 
Kada se bude navikao na kontrolisano okruženje, Kavan će biti pušten u utočište za divlje životinje na severu Kambodže, gde oko 600 azijskih slonova živi u miru i spokoju, kažu lokalni zvaničnici.
  • Sanja

    02.12.2020 06:59
    Kavane živ bio!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.