Secite gumicu kad bacite masku, ne davite divlje životinje

Brojna svetska udruženja za zaštitu prirode uputila su upozorenje da je neophodno iseći gumicu na zaštitnim maskama pre bacanja jer one predstavljaju opasnost za brojne divlje životinje.
 
Zaštitne maske za jednokratnu upotrebu su postale deo naše svakodnevice i štite nas od infekcije koronavirusom, ali posle brojnih slučajeva divljih životinja koje su pronađene zarobljene u odbačenim maskama, svetske organizacije za zaštitu prirode su na društvenim mrežama pokrenule akciju "Seci gumicu" (Snip The Straps).
 
Ovom apelu se pridružio i Veterinarski fakultet u Zagrebu koji u objavi na svojoj stranici na Fejsbuku navodi da su od početka pandemije korona virusa do danas, od odbačenih maski uginule brojne ptice, ribe, slepi miševi, lisice, ježeve, rakovi i hobotnice zapetljane u gumice maski za lice ili u lateks rukavice.
 
"Zapetljavanje može da uzrokuje akutne i hronične posledice. Pod akutnim se podrazumevaju direktna smrt utapanjem ili gušenjem, dok se u hronične posledice ubrajaju iscrpljivanje životinja, nemogućnost hranjenja, povrede, infekcije ili amputacije što na kraju, takođe, može dovesti do uginuća životinje", navodi se u apelu.
 

Jednokratni zaštitni materijal, kao što su maske za lice i rukavice, predstavlja opasnost za brojne divlje životinje. Od...

Posted by Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu on Уторак, 27. април 2021.
 
Zato se pozivaju građani da pre bacanja maske obavezno iseku gumicu i bace masku na za to predviđeno mesto.
  • @U redu

    04.05.2021 18:34
    Ne spadaju, baci ih u bilo koju kantu za djubre, samo nemoj na ulicu.
  • zunzara

    04.05.2021 18:10
    Ma hajde, nije problem
    u tome da se seku lastiši kad se bace. Problem je u tome što se uopšte potpuno nekontrolisano bacaju maske na sve strane. To je neverovatno iako, ruku na srce, sem jednom u Novom Sadu, nisam video da je neko postavio mesto za odlaganje maski i označio ga. A jasno je da radnici koji čiste ulice neće dirati maske. I opet dolazimo do organa koji bi to trebalo da reše, kampanjom u medijima da se maske ne bacaju i postavljanjem mesta za njihovo odlaganje.
  • U redu

    04.05.2021 14:00
    Od sada sečem gumice na maskama. Molim upućene da nam jave gde da ih bacam/odlažem. Spadaju u infektivni otpad?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.