Prvi pas iz Britanije zaražen korona virusom: Veruje se da mu je vlasnik preneo

Vlada Velike Britanije potvrdila je prvi slučaj zaražavanja koronavirusom kod psa.
Prvi pas iz Britanije zaražen korona virusom: Veruje se da mu je vlasnik preneo
Foto: Pixabay (ilustracija)
Veruje se da se kućni ljubimac zarazio od vlasnika, koji je prethodno bio pozitivan na koronavirus, piše Cronicle live.
Pas se "oporavlja kod kuće" nakon što je testom utvrđeno da je to prvi slučaj koronavirusa kod psa u Velikoj Britaniji, piše Nova.rs.
 
Infekcija kod ljubimca dijagnostifikovana je 3. novembra, nakon što je urađeno testiranje u laboratoriji Agencije za zdravlje životinja i biljaka (The Animal and Plant Health Agency- APHA) u Vejbridžu, u Sariju.
 
Ovo je prvi zvaničan slučaj zaraze kod pasa u Velikoj Britaniji, ali nije prvi slučaj zaraženih ljubimaca u svetu. 
 
Prošle godine u istoj laboratriji otkriveno je i da je mačka zaražena koronom u Britaniji. U skladu sa međunarodnim propisima, slučaj je prijavljen Svetskoj organizaciji za zdravlje životinja.
 
"Testovi koje je uradila Agencija za zdravlje životinja i biljaka potvrdili su da je virus kovida 19 otkriven kod kućnog ljubimca u Velikoj Britaniji", rekla je glavna veterinarka Kristin Midlmis.
 
Zvaničnici su saopštili da je inficirani pas vođen kod veterinara zbog druge bolesti, koja nema veze sa koronom, i da se pas sada oporavlja.
 
"Veoma se retko dešava da se psi zaraze, obično imaju samo blage kliničke simptome i oporave se u roku od nekoliko dana", navode zvaničnici.
 
Dodaju i da nema jasnih dokaza koji bi sugerisali da kućni ljubimci direktno prenose virus na ljude.
 
Konsultantkinja i epidemiološkinja u Agenciji za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva Ketrin Rasel rekla je da se kovid 19 pretežno prenosi sa osobe na osobu, ali u nekim situacijama virus se može preneti sa ljudi na životinje.
 
"U skladu sa opštim smernicama za javno zdravlje, trebalo bi da perete ruke, uključujući pre i posle kontakta sa životinjama", dodala je ona.
 
Vlasnici mačaka ili pasa koji imaju koronu treba da izbegavaju svoje ljubimce dok su zaraženi, upozorili su stručnajci pre nekoliko meseci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.