Aboridžini tuže južnokorejsku gasnu kompaniju zbog kornjača

Aboridžini iz severne Australije podneli su tužbu kako bi zaustavili Južnu Koreju da finansira predloženo dubokomorsko gasno polje.
Aboridžini tuže južnokorejsku gasnu kompaniju zbog kornjača
Foto: Pixabay
Tužbu su podneli jer gasovod dužine 300 kilometara ugrožava način života Aboridžina i rizikuje da naškodi kornjačama u blizini njihovog doma na ostrvima Tivi, javlja BBC.
Gasno polje Barosa, koje se nalazi u morima severno od Darvina, prošle nedelje je delimično odobrio australijski regulator energije na moru.
Gasni gigant Santos planira da počne da buši bušotine u narednih nekoliko meseci, a ako projekat dobije potpuno odobrenje, ta kompanija želi da izgradi podmorski gasovod uz ostrvo Bathorst, najzapadnije ostrvo u arhipelagu Tivi, na šest kilometara od obale.
 
Grupe Aboridžina sa ostrva Tivi ističu da je cilj njihove tužbe da spreče Južnu Koreju da pozajmi oko 950 miliona australijskih dolara iliti 530 miliona funti kompaniji Santos posredstvom državne Eksportno-uvozne banke Koreje i Korejske korporacije za trgovinsko osiguranje.
 
Vođe klanova ostrva Jikilaruvu Tivi Francisko Babui i Danijel Munkara optužili su Santos i prethodnog vlasnika projekta Konoko Filipsa da zanemaruju zabrinutost ostrvljana.
 
"Prema australijskom zakonu i u skladu sa tradicijom Aboridžina, klan Jikilaruvu je vlasnik morske zemlje kroz koju će taj gasovod prolaziti. Mi smo donosioci odluka za tu morsku zemlju", rekao je Munkara.
 
On je istakao da im je ukratko rečeno o gasovodu 2018. godine i da su tada rekli "ne" projektu, a da sada saznaju da Santos želi da položi gasovod kroz njihovu pomorsku zemlju bez njihovog pristanka.
 
BBC tvrdi da je kompanija Santos odbila da komentariše.
 
"Imate ovu masivnu epikontinentalnu granicu koja se proteže od severne Australije, koja je prekrivena velikim utopljenim rečnim dolinama, što znači da postoji prava raznolikost staništa", rekao je morski biolog Džejson Fauler iz Centra za životnu sredinu Severne teritorije, koji podržava tu pravnu borbu.
 
On je naglasio kako se tu između ostalog može pronaći više od 900 vrsta sunđera.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.