Snimci otkrivaju: Šimpanze imaju skriveni jezik

Naučnici koji istražuju evolutivno poreklo jezika otkrili su da je vokalni sistem komunikacije među divljim šimpanzama kompleksniji i strukturisaniji nego što se mislilo.
Snimci otkrivaju: Šimpanze imaju skriveni jezik
Foto: Pixabay
Ovaj sistem ima desetak vrsta poziva kombinovanih u stotine različitih sekvenci.
Naučnici su napravili više od 4.800 snimaka vokalizacija koje su proizveli članovi tri grupe šimpanzi koje nastanjuju Nacionalni park Tai na Obali Slonovače, dom bogate lepeze biljaka i životinja.
Šimpanze, koje su uz bonobo majmune genetski najsličnije ljudima, inteligentni su i vrlo društveni majmuni koji izrađuju i koriste alate, a mogu se naučiti nekim osnovnim znakovima znakovnog jezika.
 
Naučnici već dugo znaju da šimpanze proizvode razne vokalizacije u divljini, ali nedavno je sprovedeno sveobuhvatno ispitivanje te komunikacije unutar vrste.
 
"To nije jezik, ali je među najsloženijim oblicima komunikacije opisanih kod neljudske životinje", rekao je bihejvioralni ekolog Sedric Žerar-Butoz sa Instituta za kognitivne nauke francuske istraživačke agencije CNRS.
 
Vrste poziva uključivale su roktanje, zadihano roktanje, huktanje, zvuk lajanja, zadihani lavež, dahtanje, vrisak, zadihani vrisak, cviljenje, zadihano urlanje, cmakanje i zviždanje usnama.
 
Naučnici su utvrdili da su se ove vrste poziva koristile u 390 različitih sekvenci.
 
Ukupno je identifikovano 12 različitih vrsta poziva za koje se čini da znače različite stvari, u zavisnosti od načina na koji su korišćeni, ali i od konteksta u kojem se odvijala komunikacija.
 
"Pojedinačno gunđanje, na primer, pretežno se vrti oko hrane, dok se zadihano gunđanje pretežno koristi kao način pozdrava. Pojedinačno huktanje se koristilo pri prijetnji, a ono zadihano pri međusobnoj komunikaciji", kazao je Žerar-Butoz.
 
"Ključno otkriće je sposobnost drugih primata, a ne samo ljudi, da proizvedu nekoliko strukturisanih vokalnih sekvenci i da ponovo kombinuju male sekvence s dva poziva u duže sekvence dodavanjem poziva. To je važno jer pokazuje premisu strukturisane komunikacije koja bi mogla biti temelj evolucije prema sintaksi u našem jeziku", rekao je Žerar-Butoz.
 
Sintaksa se odnosi na raspored reči i izraza za konstruisanje razumljivih rečenica.
 
Istraživači žele da saznaju da li različite sekvence imaju širi raspon značenja u složenom društvenom okruženju šimpanzi. Sumnjaju u potencijalna značenja određenih vokalizacija.
 
"Moramo detaljno da istražimo kontekste emitovanja ovih vokalizacija kako bismo videli prelazi li se između pojedinačnih poziva i sekvenci. Onda moramo sprovedemo eksperimente reprodukcije kako bismo videli podudara li se određeno značenje s bihejvioralnom reakcijom šimpanzi kad čuju poziv", rekao je Žerar-Butoz.
 
Naučnici nisu sigurni da li je poreklo ljudskog govora slično vokalnoj komunikaciji šimpanzi.
 
"Prajezik je verovatno bio između onoga što rade šimpanze i onoga što rade ljudi", rekao je Žerar-Butoz.
 
Istraživanje pod nazivom "Chimpanzees produce diverse vocal sequences with ordered and recombinatorial properties" objavljeno je u časopisu "Communications Biology".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.