Napravljena genetska karta šimpanzi, moći će da prati ukradene životinje

Naučnici su napravili prvu genetsku kartu šimpanzi koja nudi detaljnu rekonstrukciju prošlih migracija ugroženih vrsta i predstavlja novi alat u borbi protiv ilegalne trgovine.
Napravljena genetska karta šimpanzi, moći će da prati ukradene životinje
Foto: Pixabay
Genomski katalog, koji uključuje 828 jedinki iz Afrike, sada se može koristiti za povezivanje ukradenih šimpanzi, ili njihovog mesa ili delova tela, s njihovim mestom porekla u krugu od 100 kilometara.
Rezultati višegodišnjeg istraživačkog projekta objavljeni su u časopisu "Cell Genomics".
"Ako možemo da saznamo genetsku raznolikost ove ugrožene vrste i njenu demografsku istoriju, to može pomoći u izradi boljeg plana očuvanja", rekla je za AFP prva autorka Klodija Fontsere sa Instituta za evolucijsku biologiju u Španiji.
 
Uzorci DNK prikupljeni su iz izmeta šimpanzi u okviru Panafričkog programa na 48 lokacija u središnjoj i zapadnoj Africi.
 
Uzorci izmeta koristan su način za proučavanje ugroženih vrsta jer omogućuju opsežno prikupljanje uz minimalno ometanje životinja, ali predstavljaju i tehničke izazove jer sadrže samo tragove DNK domaćina kojima su naučnici doskočili novom tehnikom sekvenciranja DNK koja je prvi put korišćena za proučavanje neandertalaca.
 
To im je omogućilo da otkriju 50 odsto više varijanti na hromosomu 21 nego što je ranije pronađeno. Ranije je sekvencirano samo 59 celih genoma šimpanze, uglavnom od životinja u zarobljeništvu s ograničenim informacijama o njihovom poreklu.
 
Kompleksne migracije
 
"Bilo je brojnih rasprava o tome da li su se četiri podvrste šimpanzi zaista odvojile jedna od druge ili je među njima postojao uporni protok gena", rekla je za AFP koautorka Mimi Aranđelović sa Instituta Maks Plank za evolucijsku antropologiju.
 
Tim je otkrio da su podvrste šimpanze bile odvojene u prošlosti, ali i da su doživele periode genetske razmene, što bi moglo pomoći da se objasni zašto su prošle studije, koje su pokušavale da rekonstruišu evolutivnu istoriju šimpanzi, došle do različitih zaključaka.
 
Otkrili su da geografske prepreke poput jezera i reka stvaraju genetske barijere između podvrsta, kao i između zajednica. Fontsere je objasnila da bi genetska karta mogla pomoći da se odredi odakle su došle šimpanze kojima se ilegalno trguje.
 
Iako je vraćanje šimpanzi u divljinu zahtevna misija zbog složene društvene strukture životinja, istraživanja su pokazala da im je bolje kad su smeštene u utočištima blizu njihovog mesta porekla.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.