Velika Britanija bi mogla zabraniti uzgoj buldoga: Bolesniji su od drugih pasmina

Uzgoj buldoga mogao bi biti zabranjen u Velikoj Britaniji ako se ne promeni način njihovog uzgoja, upozorava nova studija.
Velika Britanija bi mogla zabraniti uzgoj buldoga: Bolesniji su od drugih pasmina
Foto: Pixabay
Istraživači sa Kraljevskog veterinarskog koledža kažu da su engleski buldozi izloženi povećanom riziku od bolesti disanja, očiju i kože zbog svojih ekstremnih fizičkih osobina, uključujući skraćene njuške, preklopljenu kožu i čunjasto telo i da imaju kratak životni vek od samo osam godina. 
Istraživanje je pokazalo da buldozi imaju 38 puta veće šanse od drugih pasa da dobiju dermatitis u kožnim naborima, 24 puta veću verovatnoću da će imati izbačenu donju vilicu i gotovo 20 puta veći rizik od bolesti disajnih puteva. 
Studija je preporučila onima koji žele da kupe buldoga da "stanu i razmisle" pre nego što to učine.
 
Studija, koja je objavljena u časopisu "Canine Medicine and Genetics", sugeriše da bi buldoge trebalo uzgajati na način da imaju umerenije fizičke karakteristike , što bi koristilo njihovom zdravlju i sprečilo da njihov uzgoj bude zabranjen.
 
"Svaki pas zaslužuje da bude rođen jednakog i dobrog zdravlja i da ima prirodnu sposobnost da slobodno diše, trepće, lako vežba, ima zdravu kožu, da može da se pari i okoti. Za pasmine kao što je engleski buldog kod kojih mnogi psi još imaju ekstremne konformacije s lošim urođenim zdravljem, javnost ima ulogu da zahteva da psi budu umerene i zdravije građe", rekao je autor studije Den O'Nil, vanredni profesor epidemiologije domaćih životinja na Kraljevskom veterinarskom koledžu.
 
Uzgoj buldoga već zabranjen u nekim evropskim državama
 
"Ovi nalazi upućuju na to da je celokupno zdravlje engleskog buldoga mnogo gore nego kod drugih pasa. Međutim, ono što najviše zabrinjava je da su brojna zdravstvena stanja od kojih pate engleski buldozi, kao što su dermatitis kožnih nabora i problemi s disanjem, direktno povezana s ekstremnom strukturom njihovog tela", rekao je i dodao da bi njihov oblik tela trebalo da se redefiniše prema umerenijim fizičkim karakteristikama.
 
"To ne samo da će poboljšati zdravlje pasa već bi takođe moglo da omogući Velikoj Britaniji da izbegne praksu drugih zemalja koje su zabranile uzgoj engleskog buldoga zbog njihove dobrobiti", zaključio je O'Nil.
 
Druge zemlje, uključujući Norvešku i Holandiju, već su ograničile uzgoj engleskih buldoga zbog zdravstvenih problema uzrokovanih njihovom telesnom građom. 
 
Autori studije nadaju se da će se u budućnosti postići da engleski buldozi imaju duže lice, manju glavu i kožu bez bora, što će rezultirati zdravijim psom u celini.

Teme

Psi

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.