VIDEO: Spaseno 4.000 biglova koji su korišćeni za medicinska istraživanja

Četiri hiljade biglova koji su jedan deo života proveli u uzgajalištu u saveznoj državi Virdžiniji, u Americi, uskoro će potražiti dom pun ljubavi.
Naime, kako prenosi "USA Today", uzgajalište je optuženo za kršenje dobrobiti životinja pa će hiljade pasa biti prevezene u skloništa širom zemlje kako bi ih pripremili za udomljavanje.
Plan za premeštanje biglova iz pogona u Kamberlendu u Virdžiniji započeo je nakon što je savezna vlada u maju pokrenula građanski postupak protiv "Envigo RMS", kompanije koja poseduje i upravlja objektom za medicinska istraživanja. Nakon što je slučaj pokrenut, sudija Okružnog suda Sjedinjenih Američkih Država Norman Mun izdao je nalog za zabranu prilaska objektu.
Istraga sprovedena 2021. godine u centru za uzgoj "Envigo" otkrila je podatke o neuhranjenim, bolesnim i povređenim psima i psima koji su eutanazirani umesto da im je pružena medicinska nega, navodi "The New York Times". Osim toga, 300 smrti štenaca u ustanovi pripisano je nepoznatim uzrocima između januara i jula 2021, pokazuje izveštaj inspekcije ministarstva poljoprivrede SAD-a.
 
 
Prošle nedelje su "Envigo" i vlada podneli plan koji su odobrile sudije, prema kojem će biglove iz ustanove preuzeti Humano društvo Sjedinjenih Država i prevesti ih u skloništa širom zemlje. Ova neprofitna organizacija ima 60 dana da preuzme sve biglove iz objekta, izvestio je "The Times".
 
Prema sudskim dokumentima koje je dobio i objavio "USA Today", "Envigo" će dati naknadu za svakog psa kako bi pomogao skloništima da pripreme ljubimce za usvajanje. Bude li sve išlo po planu, psi bi u svoje nove domove trebalo da počnu da stižu u avgustu, nakon što budu sterilisani ili kastrirani, vakcinisani i lečeni zbog zdravstvenih problema.

Teme

Psi

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.