Istraživanje: Buka u životnoj sredini utiče na izbor partnera kod životinja

Kineski istraživači su otkrili da buka utiče na izbor partnera na osnovu vizuelnih informacija kod životinja preko unakrsnih senzornih interferencija, objavio je Institut za biologiju u Čengduu.
Istraživanje: Buka u životnoj sredini utiče na izbor partnera kod životinja
Foto: Pixabay

Komunikaciju životinja često ometa mešanje buke, dok se malo zna o njenom unakrsnom modalnom efektu i tome kako životinje teže unimodalnim i multimodalnim znakovima udvaranja u bučnim sredinama.

Koristeći žabe na drvetu kao eksperimentalne objekte, istraživači sa instituta su predstavili unimodalne signale (zvuk ili glasovna vreća) i multimodalne signale (zvuk i glasovna vreća) ženkama žaba koristeći audio ili video reprodukciju kako bi testirali sposobnost ženki žaba da obrađuju zvuk i vizuelne informacije u prisustvu i odsustvu buke.

Rezultati su pokazali da su ženke žaba bile u stanju da precizno odaberu atraktivnije unimodalne ili multimodalne signale kada se nije puštala buka, dok je njihova preferencija nestala ili se čak preokrenula kada je buka puštena, navodi se u radu objavljenom u časopisu "Zagađenje životne sredine" (Environmental Pollution).
 
Studija je takođe pokazala da na unakrsne uticaje buke u životnoj sredini u određenoj meri utiče da li opseg buke odgovara opsegu osetljivosti sluha ženke i težini razlikovanja zadataka.
 
Pored toga, istraživači su takođe otkrili da je buka u životnoj sredini značajno promenila vreme koje je ženkama žaba bilo potrebno da izaberu partnera.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.