Skratili se rogovi svih vrsta nosoroga, razlog - krivolovci

Rogovi nosoroga svih vrsta postupno su se skratili i suzili u poslednjih sto godina, a uzrok tome isključivo je čovek, odnosno lov, utvrdili su naučnici.
Nosorozi su ranije bili trofejni ulov, a od 2007. u porastu je krivolov zbog toga što se u tradicionalnoj azijskoj medicini koriste njihovi rogovi. 
Rezultati istraživanja stručnjaka sa Kembridža, objavljeni u časopisu "People And Nature", temelje se na analizama fotografija nosoroga u poslednjih 140 godina. 
Naučnici smatraju da učestali lov na nosoroge s većim rogovima znači da su preživeli oni s manje impresivnim rogovima, a oni sada svoje genetske karakteristike prenose novim generacijama. 
 
"Nosorozi su verovatno najteži za istraživanje zbog sigurnosnih razloga. I zato smo zaista uzbuđeni što smo mogli preko fotografija da dokažemo da su im se rogovi vremenom smanjili", kazao je Oskar Vilson, glavni autor istraživanja. 
 
"Nosorozi su rogove razvili s razlogom, neke vrste da dohvate hranu, druge da se odbrane od predatora pa smatramo da bi život s manjim rogovima mogao naštetiti njihovom opstanku", rekao je. 
 
Naučnici su izmerili rogove 80 nosoroga, fotografisanih od 1886. do 2018. godine. Radilo se o pet vrsta nosoroga, belom, crnom, indijskom, javanskom i sumatranskom. 
 
Proučavali su fotografije nosoroga koje su ubili lovci, uključujući poznatu fotografiju iz 1911. bivšeg američkog predsednika Teodora Ruzvelta iznad crnog nosoroga kog je upravo ubio. 
 
Naučnici su merili i ostale delove tela nosoroga kako bi se dužina roga mogla tačno izmeriti u proporciji s veličinom tela. 
 
Nosorozi su ugrožena vrsta. Danas ih u divljini ima oko 30.000, a početkom 20. veka bilo ih je pola miliona. 
 
A tri vrste među njima - crni, javanski i sumatranski, na popisu su kritično ugroženih vrsta. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.