Skratili se rogovi svih vrsta nosoroga, razlog - krivolovci

Rogovi nosoroga svih vrsta postupno su se skratili i suzili u poslednjih sto godina, a uzrok tome isključivo je čovek, odnosno lov, utvrdili su naučnici.
Nosorozi su ranije bili trofejni ulov, a od 2007. u porastu je krivolov zbog toga što se u tradicionalnoj azijskoj medicini koriste njihovi rogovi. 
Rezultati istraživanja stručnjaka sa Kembridža, objavljeni u časopisu "People And Nature", temelje se na analizama fotografija nosoroga u poslednjih 140 godina. 
Naučnici smatraju da učestali lov na nosoroge s većim rogovima znači da su preživeli oni s manje impresivnim rogovima, a oni sada svoje genetske karakteristike prenose novim generacijama. 
 
"Nosorozi su verovatno najteži za istraživanje zbog sigurnosnih razloga. I zato smo zaista uzbuđeni što smo mogli preko fotografija da dokažemo da su im se rogovi vremenom smanjili", kazao je Oskar Vilson, glavni autor istraživanja. 
 
"Nosorozi su rogove razvili s razlogom, neke vrste da dohvate hranu, druge da se odbrane od predatora pa smatramo da bi život s manjim rogovima mogao naštetiti njihovom opstanku", rekao je. 
 
Naučnici su izmerili rogove 80 nosoroga, fotografisanih od 1886. do 2018. godine. Radilo se o pet vrsta nosoroga, belom, crnom, indijskom, javanskom i sumatranskom. 
 
Proučavali su fotografije nosoroga koje su ubili lovci, uključujući poznatu fotografiju iz 1911. bivšeg američkog predsednika Teodora Ruzvelta iznad crnog nosoroga kog je upravo ubio. 
 
Naučnici su merili i ostale delove tela nosoroga kako bi se dužina roga mogla tačno izmeriti u proporciji s veličinom tela. 
 
Nosorozi su ugrožena vrsta. Danas ih u divljini ima oko 30.000, a početkom 20. veka bilo ih je pola miliona. 
 
A tri vrste među njima - crni, javanski i sumatranski, na popisu su kritično ugroženih vrsta. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Ajkule kod Brazila pozitivne na kokain

Testiranjem ajkula u blizini obala Brazila otkriveno je da su pozitivne na kokain, a naučnici izražavaju bojazan da će to dovesti do promene njihovog ponašanja.

Vole li nas psi ili samo žele poslastice?

Ako bilo kog vlasnika pitate da li voli psa, njegov odgovor će biti - da. Međutim, možda ste se našli u situaciji u kojoj se pitate kakva osećanja pas gaji prema vama.