Na obali Kaspijskog mora pronađeno 2.500 mrtvih foka

Na obali Kaspijskog mora, na jugu Rusije u Dagestanu, pronađeno je oko 2.500 uginulih foka, a za sada nema pokazatelja da su nasilno ubijene, saopštili su lokalni zvaničnici.
Prvi izveštaji su govorili o oko 700 uginulih foka, ali je daljom pretragom terena utvrđeno da ih ima najmanje 2.500, a moguće je da će ih biti više, preneo je BBC.
Načelnik Kaspijskog centra za zaštitu životne sredine Zaur Gazipov naveo je u saopštenju da su foke, prema prvim rezultatima istrage, uginule pre oko dve sedmice i da za sada nisu pronađeni dokazi da su ubijane ili uhvaćene u ribarske mreže. 
Stručni timovi su uzeli uzorke sa foka da bi se laboratorijskim ispitivanjem utvrdio razlog uginuća.
 
Od 2008. godine Međunarodna unija za očuvanje prirode proglasila je kaspijske foke za ugroženu vrstu.
 
Populacija foka u Kaspijskom moru drastično je smanjena u proteklih nekoliko decenija zbog prekomernog lova i industrijskog zagađenja. Pre oko 100 godina bilo ih je više od milion, a poslednje procene govore da ih je ostalo samo 70.000.

Teme

foke

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Naučnici uspeli da kloniraju tibetanske koze

Kineski naučnici prvi put su klonirali tibetanske koze, koje su, uz jakove, konje i ovce, važna komercijalna stoka stanovnika Tibetanske visoravni, ali čija se rasa poslednjih godina degenerisala.