Kako promene vremena utiču na ribolov šarana

Da li ste šaranski pecaroš? Važno je razmotriti kako promene vremena mogu da utiču na vaš uspeh u ribolovu.
Kako promene vremena utiču na ribolov šarana
Foto: Pixabay
Šaran veoma dobro oseća i predviđa promene vremena, a naglo zahlađenje, odmrzavanje ili kiša ponekad može da vas nagradi bogatim ulovom, a ponekad tera pecaroša u očajanje. 
 
Hajde da pogledamo kako različite vrste vremena utiču na pecanje šarana.
Uticaj vetra na pecanje šarana
 
Vetar utiče na pecanje šarana na dva načina: prvo, utiče na temperaturu vode, što utiče na ribu; drugo, stvara talase i turbulencije, zbog čega se ribe više kreću. Kada je vetar, temperatura vode se povećava jer se vazduh koji struji preko nje zagreva. 
 
Ako pecate po vetrovitom vremenu, temperatura vode će verovatno biti viša od normalne, što može biti od koristi za pronalaženje šarana. Međutim, previše vetra može izazvati nemirnu vodu, što otežava šaranu da pronađe izvore hrane i manje je verovatno da će ugristi vaš mamac.
Uticaj kiše na ribolov šarana
 
Obilne kiše u početku mogu negativno uticati na hvatanje šarana tako što hlade površinu vode i izazivaju smetnje koje ribe teraju iz područja hranjenja. 
 
Međutim, ako kiše traju samo kratko ili oslabe tako da samo nekoliko kapi padne na površinu vode, to zapravo može da poveća šansu da uhvatite šarana, jer povećani nivoi kiseonika uzrokuju da male bele ribice žure na hranu a riba grabljivica da ih prati u plićaku.
 
Uticaj nevremena na ribolov šarana
 
Efekti oluja variraju u zavisnosti od njihovog intenziteta, ali generalno uključuju jake vetrove i jake kiše koje mogu da ometaju pecanje jer voda postaje turbulentnija ili ispunjena krhotinama i prljavštinom ispranim sa obližnjih kopnenih površina. 
 
Oluje takođe zapljuskuju sve vrste vodenog života iz dubljih dubina, kao što su vodeni insekti, zooplankton ili male ribe, što privlači veće grabljivce koji traže lak obrok, pa olujni dani mogu biti odlični za pecanje šarana.
Sve u svemu, razumevanje uticaja različitih vremenskih uslova na pecanje šarana pomoći će ribolovcima da se bolje pripreme pre nego što krenu na svoja omiljena mesta za pecanje. Kiša često donosi sreću prilikom pecanja velikih primeraka, jer ovi prirodni fenomeni izazivaju promene u temperaturi vode i pokreću ponašanje velikih šarana u hranjenju, što ih čini lakšim za uočavanje i hvatanje. 
 
Oluje često donose grublje vode, ali takođe nude obilje prilika jer ispiraju ostatke sa obale i ostavljaju za sobom mnogo izvora hrane koji privlače veće primerke koji traže lak obrok! Zato imajte na umu ove savete sledeći put kada krenete na svoje omiljeno mesto, takođe koristite pogodnu opremu za šaranski ribolov - bistro.

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.