Pomozite u zaštiti orla krstaša: Da ne postane samo simbol na grbu Srbije

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pokrenulo je kampanju za prikupljanje novca koji će biti iskorišćen za dalji rad na opstanku orla krstaša na području Srbije.
U okviru šestogodišnjeg projekta "PannonEagle Life" DZPPS organizovano je danonoćno čuvanje jednog pričjeg para, a uloženi napori su dali rezultate i na početku ove godine postoji pet gnezdećih parova orlova krstaša.
Novčana pomoć je neophodna za obilazak gnezda u Vojvodini u periodu od šest meseci, u teškim terenskim uslovima, te je neophodno obezbediti gorivo, hranu i smeštaj za čuvare krstaša.
"Kako bi bio osiguran opstanak mladih koji napuštaju roditeljsko gnezdo, potrebna su i dva uređaja za satelistko praćenje uz pomoć kojih će čuvari moći momentalno da reaguju ukoliko ptice zapadnu u opasnost. Krstašu prete ubjianje, trovanje i nestanak staništa pogodnog za gnežđenje i ishranu. Vrlo su osetljivi na uznemiravanje u periodu gnežđenja i odgoja mladih od marta do avgusta meseca. Novčana sredstva su neophodna upravo zato da bi u tom periodu bili štićeni", piše u saopštenju DZPPS.
 
Svi koji žele da doniraju novac, iz Srbije ili inostranstva, mogu to učini preko sajta donacije.rs ili direktnom uplatom na račun Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a određen broj donatora očekuju i lepi pokloni u znak zahvalnosti. Sve neophodne informacije nalaze se OVDE.
 
"Orlovi krstaši su duboko ukorenjeni u našu tradiciju i kulturu, nalaze se i na grbu naše države,te je njihov opstanak pitanje i od nacionalne, istorijske i kulturne važnosti. Ne bi bilo dobro da on postoji jedino na tom grbu kao simbol", zaključuje Uroš Stojiljković iz ove organizacije.
  • Pravimosedaneznamo

    07.02.2023 19:14
    I ptica i 4 B ukradeno...
  • Sabahudin

    07.02.2023 05:14
    Omerović
    Neka 10% novca koji se izdvaja za pse preusmere na zaštitu orlova za par godina bilo bi ih kao galebova na novosadskoj deponiji...
  • Steva

    06.02.2023 23:38
    Trovači
    Umesto da država pohvata trovače i naplati im milionske kazne i taj novac uloži u oporavak prirode, građani se samostalno organizuju da urade nešto korisno. Da li ćemo smeti svojim unucima da kažemo da nismo hteli i znali da spasimo nacionalnu pticu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.