Ženka gibona bila sama u kavezu i zatrudnela - japanski zoo vrt rešio misteriju

Radnici japanskog zoološkog vrta veruju da su rešili misteriju ženke gibona koja je ostala trudna iako je živela sama u ograđenom prostoru.
Ženka gibona bila sama u kavezu i zatrudnela - japanski zoo vrt rešio misteriju
Foto: Pixabay
Momo, 12-godišnja ženka belorukog gibona šokirala je u februaru 2021. svoje čuvare u zoološkom i botaničkom vrtu Kujukušima u Nagasakiju kada se okotila, mada nije bila u direktnom kontaktu s mužjakom.
Sada, dve godine kasnije, nakon DNK testa njene bebe, zoološki vrt je otkrio ko je otac pa čak i razvio teoriju o tome kako su se giboni parili. 
Naime, test je pokazao da se ženka parila s 34-ogodišnjim agilnim gibonom Itom, koji se u vreme kada je Momo postala trudna nalazio u susednom ograđenom prostoru.
 
Zoološki vrt je rekao za CNN kako veruje da su Momo i Ito uspeli da se pare kroz malu rupu u čeličnoj ploči između njihovih kaveza. Prečnik rupe je bio oko devet milimetara. Mladunče majmuna, koje tek treba da dobije ime, sada teži oko dva kilograma i dobro se razvija, navodi zoo vrt.
 
Giboni spadaju među najmanje čovekolike majmune. Žive u divljinama jugoistočne Azije, od severoistočne Indije do indonežanskih ostrva Bornea i Jave. Izgleda da kod njih nema određenog perioda parenja; svake dve do tri godine ženka okoti jedno do dva mladunčeta.
 
Novorođenče se u početku drži za mamin stomak, a kasnije se i mužjak brine o mladuncima. Prestaju da sisaju i tek s jednom do dve godine, a polno su zreli s osam ili devet godina. U divljini se smanjuje populacija agilnih gibona i uvršteni su na popis ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Ajkule kod Brazila pozitivne na kokain

Testiranjem ajkula u blizini obala Brazila otkriveno je da su pozitivne na kokain, a naučnici izražavaju bojazan da će to dovesti do promene njihovog ponašanja.

Vole li nas psi ili samo žele poslastice?

Ako bilo kog vlasnika pitate da li voli psa, njegov odgovor će biti - da. Međutim, možda ste se našli u situaciji u kojoj se pitate kakva osećanja pas gaji prema vama.