Ženka gibona bila sama u kavezu i zatrudnela - japanski zoo vrt rešio misteriju

Radnici japanskog zoološkog vrta veruju da su rešili misteriju ženke gibona koja je ostala trudna iako je živela sama u ograđenom prostoru.
Ženka gibona bila sama u kavezu i zatrudnela - japanski zoo vrt rešio misteriju
Foto: Pixabay
Momo, 12-godišnja ženka belorukog gibona šokirala je u februaru 2021. svoje čuvare u zoološkom i botaničkom vrtu Kujukušima u Nagasakiju kada se okotila, mada nije bila u direktnom kontaktu s mužjakom.
Sada, dve godine kasnije, nakon DNK testa njene bebe, zoološki vrt je otkrio ko je otac pa čak i razvio teoriju o tome kako su se giboni parili. 
Naime, test je pokazao da se ženka parila s 34-ogodišnjim agilnim gibonom Itom, koji se u vreme kada je Momo postala trudna nalazio u susednom ograđenom prostoru.
 
Zoološki vrt je rekao za CNN kako veruje da su Momo i Ito uspeli da se pare kroz malu rupu u čeličnoj ploči između njihovih kaveza. Prečnik rupe je bio oko devet milimetara. Mladunče majmuna, koje tek treba da dobije ime, sada teži oko dva kilograma i dobro se razvija, navodi zoo vrt.
 
Giboni spadaju među najmanje čovekolike majmune. Žive u divljinama jugoistočne Azije, od severoistočne Indije do indonežanskih ostrva Bornea i Jave. Izgleda da kod njih nema određenog perioda parenja; svake dve do tri godine ženka okoti jedno do dva mladunčeta.
 
Novorođenče se u početku drži za mamin stomak, a kasnije se i mužjak brine o mladuncima. Prestaju da sisaju i tek s jednom do dve godine, a polno su zreli s osam ili devet godina. U divljini se smanjuje populacija agilnih gibona i uvršteni su na popis ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.