VIDEO: Kineska policija ima novu pomoć u otkrivanju narkotika - veverice

Specijalni tim od šest veverica koje njuhom mogu da otkriju drogu je najnovija kineska linija odbrane u borbi protiv narkotika.
VIDEO: Kineska policija ima novu pomoć u otkrivanju narkotika - veverice
Foto: Pixabay (ilustracija)
Šest posebno treniranih veverica sada čini podjedinicu gradske policijske brigade pasa u Čongkingu. Njihov trener Jin Jin rekao je lokalnim medijima da njegove veverice imaju oštro čulo mirisa. I predstavnici gradskih vlasti objavili su da se ovaj novi tim dodaje policijskim snagama.
Tako brigada policijskih pasa u gradu Čongkingu na jugozapadu Kine sada ima tim crvenih veverica koje im pomažu da nanjuše drogu u skladištima i na drugim lokacijama.
Iz gradske policije su rekli da su ove veverice male i okretne, i da mogu da pretražuju uske i nepristupačne prostore u skladištima do kojih psi ne mogu da dopru.
 
Veverice su obučene da koriste kandže za grebanje kutija i druge ambalaže, kako bi dale znak da su otkrile drogu, saopšteno je iz policije.
 
"Ove veverice imaju vrlo osetljivo čulo mirisa. U prošlosti, naša obuka malih glodara nije bila dovoljno razvijena da bismo pokušali sa ovakvim programom", rekao je Jin Jin, policijski vodič za pse koji je zadužen da obučava tim veverica.
 
Jin je dodao da se program obuke razvijen za veverice u Čongkingu takođe može koristiti za obuku drugih životinja da nanjuše drogu.
 
 
Kina ima politiku nulte tolerancije prema upotrebi i trgovini drogom koja se smatra "zajedničkim neprijateljem čovečanstva".
 
Kineske veverice koje njuše drogu mogu biti prve takve vrste. Ali životinje i insekti osim pasa takođe su korišćeni za otkrivanje opasnih supstanci poput eksploziva.
 
Pentagon je 2002. podržao projekat korišćenja pčela za otkrivanje bombi. U međuvremenu, Kambodža je rasporedila obučene pacove da pomognu jedinicama za uklanjanje bombi kako bi pretražile minska polja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Italija zabranjuje jogu sa štencima

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je časove joge sa štencima, rekavši da bi u njoj trebalo da učestvuju samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.