Ova evropska zemlja nema pse lutalice - evo zašto

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, širom sveta ima oko 200 miliona pasa lutalica.
Ova evropska zemlja nema pse lutalice - evo zašto
Foto: Pixabay
Impresivno je da Holandija nije deo ove statistike - postala je prva zemlja u svetu bez pasa lutalica.
Holanđani vole svoje kućne ljubimce. Voze ih u korpama bicikala, većina kafića i restorana prilagođena je psima, a mogu se voziti i javnim prevozom po povoljnijoj ceni.
Posedovanje psa nekada je bilo i statusni simbol u Holandiji. Međutim, pojava besnila u 19. veku izazvala je strah od zaraze, što je dovelo do toga da su mnogi napustili svoje ljubimce. U to vreme holandska vlada je uvela i porez na pse (hondenbelasting) u pokušaju regulisanja broja pasa lutalica. 
 
Nažalost, to je imalo suprotan efekat: pasa lutalica bilo je još više jer mnogi više nisu mogli da priušte (ili nisu hteli da plate) držanje svojih ljubimaca.
 
Godine 1864. osnovano je Holandsko društvo za zaštitu životinja, prva državna agencija za zaštitu životinja. Vek kasnije na snagu je stupio Zakon o zaštiti životinja.
 
U zakonu je stajalo da je vlasniku zabranjeno zlostavljanje bilo koje životinje. To je kažnjivo zatvorskom kaznom do tri godine i novčanom kaznom od 16.750 evra.
 
Ali kako je Holandija uspela da iskoreni problem pasa lutalica?
Holanđani su pokrenuli CNVR (Collect, Neuter, Vaccinate, and Return), nacionalni program sterilizacije koji finansira vlada. To znači pokupi-steriliši-vakciniši-vrati. Svetska agencija za zaštitu životinja veruje da je to najdelotvorniji način borbe protiv pasa lutalica, što je dokazano na holandskom primeru jer je ova evropska zemlja 2016. proglašena zemljom bez pasa lutalica.
 
Holandija je uspostavila i "policiju za životinje" koja se bavi zločinima protiv životinja i spasava životinje u nevolji. Procenjuje se da jedan od pet Holanđana ima psa.
  • Lucifer

    04.03.2023 11:54
    Jednostavno: poštovanjem zakona.
  • haha

    20.02.2023 18:43
    Napredno
    Rešili pitanje prostitucije, marihuane, i pasa lutalica, a ovi naši laju u skupštini i ništa nisu uradili po ova 3 pitanja samo gledaju kako da kazne i pune budžet na taj način
  • Маслина

    19.02.2023 21:45
    Значи, Холандија минимум 150 година испред нас, по овом, а и по многим другим, да не кажем свим питањима.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Italija zabranjuje jogu sa štencima

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je časove joge sa štencima, rekavši da bi u njoj trebalo da učestvuju samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.