VIDEO: Znate li zašto je gotovo nemoguće videti mladunče goluba?

Golubovi su jedna od najrasprostranjenijih ptica u gradovima širom planete, ali jeste li primetili da je mladunčad golubova gotovo nemoguće videti?
VIDEO: Znate li zašto je gotovo nemoguće videti mladunče goluba?
Foto: Pixabay
Naime, golubovi koje viđamo na ulicama gradova potiču od golubova pećinara. Iako danas većinom žive u gradovima gde im je hrana najdostupnija, kada je u pitanju razmnožavanje današnji golubovi se i dalje ponašaju kao njihovi preci koji za svoja gnezda biraju skrivena mesta.
Kako su objasnili stručnjaci, golubovi pećinari svoja gnezda vole da grade u udubljenjima ili skrivenim mestima na takvoj dubini da je nemoguće doći do njih, piše BBC.
Tako gradski golubovi svoja gnezda grade na crkvenim tornjevima, u napuštenim zgradama ili ispod mostova.
 
 
Uz to, mladunčad golubova ostaju u gnezdu vrlo dugo - period od izleganja do napuštanja gnezda traje više od 40 dana. Za to vreme roditelji ih hrane takozvanim ptičjim mlekom punim proteina i masnoća. Zbog toga je golub kada prvi put napusti gnezdo već potpuno odrasla ptica koju teško možemo razlikovati od drugih golubova.
 
Ipak, postoje male razlike.
 
Mladi golubovi neće imati onu sjajnu zelenu i ljubičastu boju oko vrata, a boja na početku kljuna im neće biti beličasta kao kod odraslih, već sivo-roze.
  • Deks

    28.02.2023 11:56
    Veoma volim ptice pa tako i golubove. Kao dete najdraži kućni ljubimci su mi bile dve mlade bele golubice. Inače meso mladih golubova (engleski: squab) je delikates. Danas se u ekskluzivnim restoranima u Evropi služi meso gajenih mladih golubova, ali je od davnina poznato gajenje seoskih golubova radi zaliha mesa. Tada je svaka kuća imala golubarnike koje su golubovi koristili za gnežđenje a vlasnici za povremenu ishranu golubčićima. Na nekim vojvođanskim pijacama se ponekad i danas može naći meso golubčića. I ja sam kao dete svake nedelje čekao omiljenu supu od golupčića zahvaljujući prababi koja je jedina u porodici imala odlučnost da im zavrne šiju.
  • Dragan

    23.02.2023 09:07
    Ah
    Imao mlade od golubova na terasi ali ih razne druge ptičutine koje treba prorediti izbace iz gnezda i pojedu.
  • Марко

    22.02.2023 19:00
    На мојим терасама их има колико их желите.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.