SAD izdvajaju 25 miliona dolara za očuvanje američkih bizona

Američko ministarstvo za unutrašnja pitanja na čelu sa sekretarkom Deb Haland izdvojilo je 25 miliona dolara za očuvanje američkih bizona.
SAD izdvajaju 25 miliona dolara za očuvanje američkih bizona
Foto: Pixabay
Pozvalo je vladu da koristi znanja Indijanaca, kako bi se obnovila populacija životinja koje su zaštitni znak američkog Zapada.
Novac koji je obezbeđen iz prošlogodišnjeg finansijskog paketa za očuvanje klime, namenjen je za stvaranje novih krda bizona, i premeštanje tih životinja u područja pod kontrolom starosedelačkih plemena, sa kojima će biti sklopljeni novi ugovori o upravljanju krdima, rekli su američki zvaničnici.
Američki bizon, takođe poznat kao bufalo, gotovo je bio istrebljen komercijalnim lovom tokom 19. veka, ali se populacija ovih životinja obnovila. Međutim, i dalje ih nema na poljima na kojima su nekada obitavali, a mnoga indijanska plemena pokušavaju da ponovo uspostave svoju duboku istorijsku vezu sa bizonima.
 
Tokom 19. veka, kada su ih odstreljivali beli lovci, američki vojnici i turisti kako bi zaradili od korišćenja delova njihovih tela u proizvodnji mašina, đubriva i odeće, populacija ovih životinja smanjena je na samo nekoliko stotina, prema podacima iz 1889. godine.
 
Sadašnja sekretarka za unutrašnja pitanja SAD Deb Haland prvi je američki starosedelac na ovako visokoj funkciji, i tokom svog mandata posvetila se ispravljanju nepravdi prema Indijancima, pa je pored ostalog govorila u državnim osnovnim školama o sistemskim zloupotrebama nad njima.
 
Ona je rekla, obznanjujući svoju naredbu u vezi sa bizonima, da će "taj holistički napor obezbediti da se ova moćna sveta životinja ponovo poveže sa svojom prirodnom okolinom i prvobitnim staraocima koji najbolje znaju kako to da rade".
 
Deb Haland je prošle godine rekla da su evropski doseljenici istrebljivanjem bizona eliminisali primarni izvor hrane mnogih starosedelačkih plemena, što je otvorilo vrata oduzimanju njihove zemlje.
 
Povratak bizona na neke teritorije smatra se konzervacijskim uspehom, ali Deb Haland smatra da su oni i dalje "funkcionalno istrebljeni" i da je potrebno još rada da bi se te životinje vratile na područja pod kontrolom starosedelačkih plemena, i da se obnove pašnjaci od kojih one zavise.

Teme

bizon
  • Miko

    04.03.2023 10:25
    Jeftina reklama. Sve što je valjalo ili još valja,bar malo,biva ubijeno od istih .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.