Pčele uče da komuniciraju plesom gledajući starije jedinke

Naučnici su utvrdili da pčele u svojim genima nose "ples" - pokrete kojima obaveštavaju ostale jedinke u košnici da su našle hranu, ali da su im potrebne starije jedinke da bi naučile dobro da "plešu"
Pčele uče da komuniciraju plesom gledajući starije jedinke
Foto: Pixabay
Tačnije, mlade pčele nisu u stanju da na taj način prenesu informaciju o udaljenosti na kojoj se nalazi hrana, piše "Pais".
To bi značilo da pčele društveno uče jezik, kao i ljudi. Pre jednog veka austrijski biolog Karl Riter fon Friš otkrio je da pčele plesom obaveštavaju ostale jedinke da su pronašle hranu, odnosno, kada otkriju novi izvor hrane počinju da plešu, a detalji tog plesa zavise od toga koliko je hrana udaljena i koliko je ima.
Grupa biologa sa Kalifornijskog univerziteta u San Dijegu je zajedno sa kolegama sa Kineske akademije nauka proučavala koloniju pčela sa oko 2.800 jedinki, koje su bile sakupljene dok su još bile u fazi lutke i presađene u druge košnice, svaka sa svojom maticom, ali bez starijih jedinki.
 
Druga kolonija pčela koju su posmatrali imala je isti broj jedinki, ali su među njima bile i starije jedinke. Na nešto više od 150 metara postavili su niz kontejnera sa saharozom rastvorenom u vodi.
 
Kako je objavljeno u časopisu "Science", pčele iz obe kolonije su plesale nakon pronalaska saharoze, što potvrđuje da pčele u genima imaju upisan ples.
 
Međutim, pčele iz kolonije u kojoj nije bilo starijih pčela plesale su tako da su loše prenosile udaljenost i lokaciju hrane, dok su pčele iz kolonije sa starijim jedinkama prenosile informacije sa velikom preciznošću.
 
Ovo otkriće sugeriše da, iako je sposobnost plesa genetska, dobro funkcionisanje komunikacije među pčelama zavisi od društvenog učenja, odnosno od individualnog učenja posmatranjem ili interakcijom sa drugima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.