Svetski dan lastavica: Ptice koje imaju ogroman značaj za ljude

Ugrožavanje svake životinjske vrste je kao izvlačenje temeljne cigle u skladnim ekosistemima oko nas.
Svetski dan lastavica: Ptice koje imaju ogroman značaj za ljude
Foto: Pixabay

Tako je i sa bilo kojom od pet vrsta lasti koje nastanjuju Srbiju, rekao je danas FoNetu član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Uroš Stojiljković povodom Svetskog dana lastavica.

Iako su sve vrste jednako bitne, Stojiljković napominje da je ljudima značaj tih ptica najočitiji na primeru gradske i posebno seoske laste, jer one žive uvek blizu ljudi.

On je ukazao na podatke da jedna lasta "pojede 60 insekata na sat, a dnevno oko 850, u sezoni gnežđenja i više".
 
"To je je, dakle, prirodna služba za regulaciju insekata", ocenio je Stojiljković.
 
Dodao je da zato treba ponovo preispitati praksu prskanja protiv komaraca, jer tada ne stradaju samo oni već i drugi insekti, a to posredno utiče i na laste koje se njima hrane.
 
"Tako upadamo u jedan koloplet narušavanja prirodnih odnosa umesto da ih pustimo da se sami održavaju", istakao je aktivista Društva za zaštitu i proučavanje ptica.
 
Ono što, takođe, ne pogoduje lastama, tvrdi Stojiljković, jesu savremene graditeljske prakse hermetičnih i staklenih zgrada gde one ne mogu da naprave gnezda.
  • Dragica

    09.07.2023 12:46
    Laste
    Meni se prošle godine uselile laste,na proleće sam non stop gledala da li ce se vratiti.Vratile se sa svojom decom koja su napravila jos jedno gnezdo do njih.Ujutru kada sednem da pijem kafu posmatram i njih.Presrecna sam,obožavam ih ta mala divna stvorenja.
  • Nesa

    19.03.2023 17:48
    Nesa
    Blago toj kuci ako im je Lasta tu svila gnezdo! Imali smo kucu i 10 godina su laste pravili gnezdo! Nisam sujeveran ni religijozan covek ali verujte mi sve nam je bilo skoro potaman! Zdravlje Sreca Harmonija Novac...sve je bilo da pozelis dok jedan od suvlasnika dela kuce nije im srusio gnezdo vise puta! I od tada polako se sve urusavalo do smrtnih ishoda! Uprkos apelima da im nedira gnezdo suvlasnik kao omadjijan je rusio i rusio dok se i sam nije urusio. Nedirajte nikada gnezdo Lasti jer ima tu neceg misticnog neidu one bilo gde da sviju gnezda za sebe i svoje mladunce! Sada ih trazim i mamim ali uzalud kako su otisle tako je i sreca neka otisla!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.