Naučnici prvi put u istoriji stvorili miševe od dva mužjaka

Naučnici su prvi put stvorili miševe sa dva biološki muška roditelja, što je značajna prekretnica u reproduktivnoj biologiji.
Naučnici prvi put u istoriji stvorili miševe od dva mužjaka
Foto: Pixabay
Tim predvođen Kacuhikom Hajašijem, profesorom biologije genoma na Univerzitetu Osaka u Japanu, proizveo je jajašca iz ćelija kože muških miševa koja su, nakon implantacije u ženke miševa, proizvela zdrave mladunce, objavljeno je u časopisu Nature.
Rezultati istraživanja u budućnosti mogli bi da se primenjuju u tretmanima plodnosti, uključujući i istopolne parove, i pomognu u sprečavanju izumiranja ugroženih životinja.
Međutim, naučnici upozoravaju da je potrebno sprovesti još mnogo istraživanja pre nego što kultivisane ćelije budu mogle da se koriste za izradu ljudskih jajašaca u laboratoriji.
 
"Očekuje se da će primena na ljudima trajati dugo, možda 10 ili više godina. Čak i ako se primeni, nikad ne znamo da li su jajne ćelije dovoljno bezbedne za proizvodnju bebe", rekao je Hajaši.
 
Ćelije reprogramirane iz mišjih repova
 
Istraživači su iskoristili ćelije kože iz repova potpuno odraslih muških laboratorijskih miševa, koje, kao i kod muškaraca, sadrže jedan X i jedan Y hromozom, i pretvorili ih u indukovane pluripotentne matične ćelije ili iPSC – vrstu ćelije koju su naučnici reprogramirali u embrionalno stanje.
 
Ovaj proces genetskog inženjeringa, koji uvodi specifične gene za stvaranje ćelija koje oponašaju embrionalne matične, prvi je počeo da primenjuje Nobelovom nagradom ovenčan naučnik Šinja Jamanaka.
 
Kada se iPSC uzgajaju u laboratoriji, nekoliko njih spontano izgubi Y hromozom, koji nije neophodan za rast ove određene vrste ćelija, stvarajući "XO" ćelije, objasnio je Hajaši.
 
Istraživači su uzgajali XO ćelije i otkrili da su neke razvile dva X hromozoma kao rezultat pogrešnih ćelijskih deoba - što ih čini hromozomski ženskim. Tretiranje XO ćelija jedinjenjem koje se zove reversin povećao je broj XX ćelija, otkrili su istraživači.
 
Odatle je tim pretvorio XX ćelije u primordijalne zametne ćelije, prekursore jajnih ćelija i spermatozoida, koje su naknadno programirane sa signalima koji ih pretvaraju u jajne ćelije. Nakon što su oplođena spermom i implantirana u matericu miša, jajašca su stvorila živo potomstvo.
 
Neizvesna primena na ljudima
"Ova je studija posebno zgodna jer iskorišćava greške za koje je poznato da se javljaju tokom kulture XY ćelija, koje dovode do gubitka Y hromozoma i kasnijeg dobijanja drugog X hromozoma, što rezultira XX ćelijama koje su sposobne da generišu žive potomke", rekao je Rod Mičel, profesor razvojne endokrinologije u MRC Centru za reproduktivno zdravlje na Univerzitetu Edinburg u Škotskoj.
 
"Međutim, njegova potencijalna primena za ljude (npr. za istopolne parove) ostaje neizvesna. U studiji na miševima, vrlo malo embriona generisanih korišćenjem mišjih ćelija rezultiralo je živim potomcima, a poslednji koraci potrebni za pretvaranje zametaka u jajašca nisu bili pouzdano reprodukovani korišćenjem ljudskih ćelija", zaključio je Mičel, a piše Index.hr.
  • Niko

    26.03.2023 12:51
    ...
    Idioti! Ovakve ljude treba smatrati kriminalcima i zakljucati na robiju dozivotno.
  • Mile rent a bubreg

    25.03.2023 18:16
    U cemu je kvaka
    "Univerzitetu Osaka u Japanu, proizveo je jajašca iz ćelija kože muških miševa koja su, nakon implantacije u ženke miševa, proizvela zdrave mladunce."
    Dakle sve sto je spajanon ukrsteno, sta god da je uradjeno opet je potrebna bila zenka. Tako da ne razumem sta je ovde famozno toliko. Mogucnost reprodukcije 2 ista pola bez suprotnog nije moguca niti ce biti.
  • Детелинара

    25.03.2023 17:42
    Човек се игра Бога.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti