Afrički pingvini mogli bi nestati do 2035. godine

Afrički pingvini su na putu da izumiru do 2035. godine ako se ne preduzmu mere da se osigura njihov opstanak, poručili su aktivisti.
Afrički pingvini mogli bi nestati do 2035. godine
Foto: Pixabay
Kako se navodi, populacija afričkih pingvina dramatično je opala u poslednjih 100 godina, preneo je Gardijan.
Smatra se da je početkom 20. veka verovatno bilo nekoliko miliona gnezdećih parova, dok ih je danas ostalo manje od 11.000, a populacija i dalje naglo opada.
Afrički pingvini se nalazi na "crvenoj listi" ugroženih vrsta ugroženih Međunarodne unije za zaštitu prirode. Naučnici kažu da, prema trenutnim trendovima, do 2035. godine neće biti dovoljno parova za razmnožavanje da bi vrsta nastavila da opstaje u divljini.
 
Prekomerni ribolov i promene u životnoj sredini u Indijskom okeanu doveli su do pada populacije riba, kao što su sardine i inćuni, kojima se pingvini uglavnom hrane. Pored toga, prete im i bolesti, oluje, poplave i zagađenje.
 
Afrički pingvini poznati su po svom neobičnom izgledu i karakterističnom glasu.
 
Uglavnom naseljavaju ostrva uz obale Namibije i Južne Afrike, a 1985. formirali su koloniju u predgrađu Sajmons Tauna u Kejptaunu.
 
Pingvini često pronađu put do grada, a mogu se videti kako se gnezde u baštama; kriju se ispod automobila i gegaju se pored putnika iz Kejptauna.
Uprkos pretnjama sa kojima se pingvini suočavaju, postoji nada za njihov opstanak.
 
"Odustajanje nije opcija, pa ako ribarstvo, južnoafrička vlada, naftne i brodarske kompanije, naučnici, zaštitnici prirode, međunarodni saveznici i javnost rade zajedno, možemo sprečiti da broj afričkih pingvina opada svake godine", navela je izvršna direktorka strateških projekata u Fondaciji za akvarijum dva okeana dr Džudi Man.
  • Noj ili Noje

    14.08.2023 10:06
    Da li je nekome palo na pamet da postoji realna mogucnost da do 2035 nestane vecina ljudi.
    Vazno je samo da nikako ne mislimo o tome i onda se to nece desiti.
  • pingvin

    13.08.2023 14:51
    istina
    stvarno šetaju po kućama ... mali su i leže ukopani oko plaže u simonstown.u

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.