Pariz zabranjuje jahanje ponija u parkovima - "Oni nisu igračke"

Pariz će zabraniti jahanje ponija za decu u svim javnim parkovima od 2025. godine nakon uspešne kampanje aktivista za prava životinja, koji tvrde da ta aktivnost predstavlja eksploataciju životinja.
Pariz zabranjuje jahanje ponija u parkovima - "Oni nisu igračke"
Foto: Pixabay
Jahanje ponija decenijama je popularna aktivnost u pariskim parkovima kao što su Marsova polja, Park Monso i Luksemburški park, uglavnom vikendom i tokom školskih raspusta.
Grupe za zaštitu prava životinja godinama su vodile kampanju za zabranu jahanja, tvrdeći da konji moraju da rade po ceo dan, a da im nikada ne skidaju žvalu, da nemaju stalan pristup slatkoj vodi i senu i da satima putuju u transportnim kamionima do grada.
"Poniji nisu igračke. Deca ne uče ništa o njima iz ovih šetnji, ne stvara se emocionalna veza. To samo pretvara ponije u objekte za zabavu", rekla je aktivistkinja "Paris Animaux Zoopolis" (PAZ) Amandin Sansive, piše Rojters.
 
Peticija PAZ-a za zabranu jahanja skupila je više od 8.400 potpisa.
 
Nakon što je uvelo povelju za dobrobit ponija 2021. godine, gradsko veće je prošlog meseca odlučilo da postepeno ukine dozvole za jahanje u parkovima.
 
Stefani Mišo, direktor kompanije AnimaPoney, koja je upravljala jahanjem ponija u nekoliko pariskih parkova, rekao je da njegovi poniji rade samo oko 150 dana godišnje.
 
On je počeo da dovodi ponije iz svog centra u Rambujeu, južno od Pariza, od devedesetih godina jer su se u to vreme poniji držali u štalama u gradu u uslovima koji nisu bili optimalni.
 
"Radim sa ponijima 35 godina, znam njihove potrebe. Imaju sve što im treba", rekao je.
Parižani koji su vodili svoju decu na jahanje ponija sumnjali su da će doći do zabrane.
 
"Za decu je to dobra zabava. Oni vole kontakt sa ponijima", rekla je Selin Papuin koja u park dolazi sa svojom ćerkom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.