Ženke žaba se prave mrtve da bi izbegle parenje sa mužjakom

Naučnici su otkrili da ženke žaba ponekad lažiraju sopstvenu smrt kako bi izbegle pažnju mužjaka.
Ženke žaba se prave mrtve da bi izbegle parenje sa mužjakom
Foto: Pixabay
Istraživači su istraživali evropske obične žabe i otkrili da ženke koriste niz metoda, uključujući posebno glasanje, kotrljanje, pa čak i glumljenje smrti kako bi se rešile neželjenih mužjaka.
Gotovo jedna trećina ženki koje su učestvovale u istraživanju ležala je nepomično na leđima kako bi izbegla neželjeno parenje s mužjakom, piše "Gardijan".
"Pre se smatralo da žene ne mogu da biraju, odnosno da se odbrane od muške prisile", rekla je dr Kerolin Ditrih, autorka studije sprovedene u Berlinu. Međutim, studija je otkrila da to baš i nije tako.
 
"Ženke nisu pasivne kao što se ranije mislilo", dodala je dr Ditrih.
 
Mužjaka žabe stavili su u kutiju s dve ženke: jednom velikom i jednom malom. Gledali su koje su taktike koristile za odbranu. Od 54 ženke 83 odsto njih je pokušalo da se odbrani rotirajući telo. Uz to, 45 odsto njih koristilo je i posebno glasanje, a 33 odsto branilo se glumeći smrt. To se obično događalo uz rotaciju tela i glasanje.
 
Manje ženke češće su koristile sve tri taktike zajedno.
 
Međutim, istraživači priznaju da takvo ponašanje može imati i druge svrhe, sugerišući da bi to mogao biti i način testiranja snage i izdržljivosti mužjaka.

Teme

žabe
  • Primarijus

    22.10.2023 12:15
    migrena
    ove naše "boli glava"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Devet najagresivnijih rasa pasa na svetu

Određene rase pasa sklone su agresivnom ponašanju, zbog čega se ne preporučuju neiskusnim vlasnicima koji nemaju dovoljno vremena za dresuru i socijalizaciju.

Italija zabranjuje jogu sa štencima

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je časove joge sa štencima, rekavši da bi u njoj trebalo da učestvuju samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.