VIDEO: Uginula najusamljenija slonica na svetu - skoro 50 godina bila zarobljena i sama

Uginula je slonica Mali, koja je provela gotovo pet decenija sama u kavezu u zoološkom vrtu glavnog grada Filipina, objavila je PETA.
Mali je uginula u utorak u svom betonskom oboru u zoo vrtu u Manili, gde je u kavezu provela 46 godina, objavilo je ovo udruženje za zaštitu životinja.
 
"Zbog ravnodušnosti i pohlepe slonica Mali uginula je jednako onako kako je živela gotovo 50 godina: sama u betonskom oboru u zoološkom vrtu Manile", navodi PETA.
U divljini se azijski slonovi kreću u prostoru od 25.000 do 60.000 hektara. Čak i da je prostor koji je Mali imala na raspolaganju bio dvostruko ili trostruko veći, bio bi potpuno neadekvatan, kazao je jedan od aktivista PETA-e.
 
Slavne osobe iz celog sveta, među njima i dr Džejn Gudal i muzičar Pol Makartni, ranije su se pridružile PETA-inoj kampanji kojom se pozivalo na puštanje Mali u divlji rezervat za životinje, u kojem bi mogla da bude ​​u društvu drugih slonova. Međutim, ni njihovi pozivi nisu urodili plodom.
"Grad Manila i zoološki vrt glavnog grada Mali su osudili na više decenija samice, što je mučenje za slonice, koje bi život trebalo da provedu među svojim majkama i sestrama, međusobno se štiteći i pomažući jedna drugoj u podizanju mladunčadi", stoji u objavi PETA-e.
 
 
Slonice su društvene životinje koje, za razliku od mužjaka, žive u krugu porodice i vole da se kreću po otvorenim prostorima. Stručnjaci su odavno rekli da je mentalno i fizičko stanje Mali veoma loše. 
 
Gradonačelnica Manile Honi Lakuna Pangan rekla je da još nije poznat uzrok smrti slonice.
 
Mali je bila glavna atrakcija zoološkog vrta u Manili. Od svog krda je odvojena kad je imala samo tri godine. Bila je poklon Šri Lanke 1977. tadašnjoj filipinskoj prvoj dami Imeldi Markos. Od tada je u zoološkom vrtu živela samotno kao jedini zarobljeni slon u toj zemlji.
  • VJ

    04.12.2023 10:18
    Lažu bre, pojeli su je
  • Tuga

    30.11.2023 18:52
    Tuga kako je živela.
    Oslobodila se.
    Ne volim ZOO vrtove - zatvori i mučilišta za sve životinje.
    Postoje da bi razmažena "svemoćna" ljudska rasa mogla da ih gleda tako jadne u ograničenom prostoru.
  • MN

    30.11.2023 00:39
    Mali sada si na nekom boljem mestu. Zivotinje se muce u zoo vrtovima, mesto im je u prirodi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.