VIDEO: Uginula najusamljenija slonica na svetu - skoro 50 godina bila zarobljena i sama

Uginula je slonica Mali, koja je provela gotovo pet decenija sama u kavezu u zoološkom vrtu glavnog grada Filipina, objavila je PETA.
Mali je uginula u utorak u svom betonskom oboru u zoo vrtu u Manili, gde je u kavezu provela 46 godina, objavilo je ovo udruženje za zaštitu životinja.
 
"Zbog ravnodušnosti i pohlepe slonica Mali uginula je jednako onako kako je živela gotovo 50 godina: sama u betonskom oboru u zoološkom vrtu Manile", navodi PETA.
U divljini se azijski slonovi kreću u prostoru od 25.000 do 60.000 hektara. Čak i da je prostor koji je Mali imala na raspolaganju bio dvostruko ili trostruko veći, bio bi potpuno neadekvatan, kazao je jedan od aktivista PETA-e.
 
Slavne osobe iz celog sveta, među njima i dr Džejn Gudal i muzičar Pol Makartni, ranije su se pridružile PETA-inoj kampanji kojom se pozivalo na puštanje Mali u divlji rezervat za životinje, u kojem bi mogla da bude ​​u društvu drugih slonova. Međutim, ni njihovi pozivi nisu urodili plodom.
"Grad Manila i zoološki vrt glavnog grada Mali su osudili na više decenija samice, što je mučenje za slonice, koje bi život trebalo da provedu među svojim majkama i sestrama, međusobno se štiteći i pomažući jedna drugoj u podizanju mladunčadi", stoji u objavi PETA-e.
 
 
Slonice su društvene životinje koje, za razliku od mužjaka, žive u krugu porodice i vole da se kreću po otvorenim prostorima. Stručnjaci su odavno rekli da je mentalno i fizičko stanje Mali veoma loše. 
 
Gradonačelnica Manile Honi Lakuna Pangan rekla je da još nije poznat uzrok smrti slonice.
 
Mali je bila glavna atrakcija zoološkog vrta u Manili. Od svog krda je odvojena kad je imala samo tri godine. Bila je poklon Šri Lanke 1977. tadašnjoj filipinskoj prvoj dami Imeldi Markos. Od tada je u zoološkom vrtu živela samotno kao jedini zarobljeni slon u toj zemlji.
  • VJ

    04.12.2023 10:18
    Lažu bre, pojeli su je
  • Tuga

    30.11.2023 18:52
    Tuga kako je živela.
    Oslobodila se.
    Ne volim ZOO vrtove - zatvori i mučilišta za sve životinje.
    Postoje da bi razmažena "svemoćna" ljudska rasa mogla da ih gleda tako jadne u ograničenom prostoru.
  • MN

    30.11.2023 00:39
    Mali sada si na nekom boljem mestu. Zivotinje se muce u zoo vrtovima, mesto im je u prirodi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Ajkule kod Brazila pozitivne na kokain

Testiranjem ajkula u blizini obala Brazila otkriveno je da su pozitivne na kokain, a naučnici izražavaju bojazan da će to dovesti do promene njihovog ponašanja.

Vole li nas psi ili samo žele poslastice?

Ako bilo kog vlasnika pitate da li voli psa, njegov odgovor će biti - da. Međutim, možda ste se našli u situaciji u kojoj se pitate kakva osećanja pas gaji prema vama.