Indija ima 718 snežnih leoparda

Prvo istraživanje o snežnim leopardima sprovedeno u Indiji pokazalo je da je ta zemlja dom za 718 jedinki te vrste, saopštilo je tamošnje Ministarstvo životne sredine.
Indija ima 718 snežnih leoparda
Foto: Pixabay
Indijski snežni leopard klasifikovan je od strane Međunarodne unije za zaštitu prirode kao ranjiva vrsta i čini oko 10 do 15 odsto globalne populacije velikih mačaka.
 
Ova vrsta se godinama suočava sa raznim pretnjama za preživljavanje jer gubi stanište zbog širenja naselja, ali je i meta krivolova.
Istraživanje Programa procene populacije snežnog leoparda u Indiji (SPAI) rađeno je od 2019. do 2023. godine i u Indiji je obuhvatilo otprilike 120.000 kvadratnih kilometara njegovog staništa širom transhimalajske regije.
 
"Do sada, rasprostranjenost snežnog leoparda u Indiji nije mogla biti definisana zbog nedostatka opsežnih istraživanja ove vrste koji će obuhvatiti celu zemlju", navodi se u saopštenju Ministarstva životne sredine.
Kamere, koje se aktiviraju na pokret, postavljene širom zemlje, identifikovale su 214 pojedinačnih snežnih leoparda, geodeti su analizirali staze kojima se oni kreću i druge podatke kako bi procenili da ukupna populacija iznosi 718 jedinki.
 
Populacija snežnog leoparda ukazuje na zdravlje ekosistema. Istraživanje može pomoći u identifikaciji potencijalnih pretnji staništu leoparda i uticaj koji imaju klimatske promene.
 
"Integritet ovih staništa na velikim nadmorskim visinama je isprepleten sa socio-kulturnim tkivom lokalnih zajednica i ekonomskim izdržavanjem stanovništva koje živi u podnožju tih lokaliteta", navodi se u izveštaju.
 
Dodaje se i da je oko 70 odsto staništa leoparda nezaštićeno i da je, kako bi se obezbedio dugoročni opstanak velike mačke, neophodno njeno konstantno praćenje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Ajkule kod Brazila pozitivne na kokain

Testiranjem ajkula u blizini obala Brazila otkriveno je da su pozitivne na kokain, a naučnici izražavaju bojazan da će to dovesti do promene njihovog ponašanja.

Vole li nas psi ili samo žele poslastice?

Ako bilo kog vlasnika pitate da li voli psa, njegov odgovor će biti - da. Međutim, možda ste se našli u situaciji u kojoj se pitate kakva osećanja pas gaji prema vama.