Naučnici uspeli da kloniraju tibetanske koze

Kineski naučnici prvi put su klonirali tibetanske koze, koje su, uz jakove, konje i ovce, važna komercijalna stoka stanovnika Tibetanske visoravni, ali čija se rasa poslednjih godina degenerisala.
Naučnici uspeli da kloniraju tibetanske koze
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kako bi sprečila gubitak životinja važnih za lokalnu privredu, vlada severozapadne kineske provincije Ćinghaj od 2018. godine sprovodi istraživački program o primeni tehnologije embrionalnog inženjeringa na tibetanskim jakovima i kozama, preneo je kineski portal "People's Daily".
 
Očekuje se da će program kloniranja pomoći u izboru najboljih jedinki tibetanske rase koza, očuvanju njihove populacije i povećanju prihoda lokalnih farmera i stočara.
Kao deo istraživanja stručnjaci su odabrali četiri odrasle jedinke i koristili njihove ćelije za stvaranje klonova. Kao rezultat toga, dobili su dve zdrave klonirane koze koje su težile oko 3,5 kg svaka. 
Prema naučnicima, uspešno kloniranje jedinki najjačih i najprilagođenijih za život u uslovima visoravni je veliki napredak u tehnologiji uzgoja tibetanskih koza i pomoći će njihovoj rasi da povrate prilagodljivost i izbegnu degeneraciju.
 
Kako je saopšteno, u SAD su naučnici uspešno klonirali vrstu crnonogog tvora, koja je na listi ugroženih vrsta.
  • ///

    01.03.2024 00:18
    Šta su još klonirali?
    A, ne mogu da pronadju lek za rak!
    Klonovi mogu da radjaju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Ajkule kod Brazila pozitivne na kokain

Testiranjem ajkula u blizini obala Brazila otkriveno je da su pozitivne na kokain, a naučnici izražavaju bojazan da će to dovesti do promene njihovog ponašanja.

Vole li nas psi ili samo žele poslastice?

Ako bilo kog vlasnika pitate da li voli psa, njegov odgovor će biti - da. Međutim, možda ste se našli u situaciji u kojoj se pitate kakva osećanja pas gaji prema vama.