Sve više ajkula u vodama Španije, razlozi - pandemija kovida i klimatske promene

U vodama Španije poslednjih godina sve češće mogu da se vide ajkule, a osim pandemije koronavirusa, na to su uticale i klimatske promene, piše Euronews weekly.
Sve više ajkula u vodama Španije, razlozi - pandemija kovida i klimatske promene
Foto: Pixabay
Duž španskih obala od Baleara do Kanarskih ostrva, i duž obala Valensije, Katalonije, Granade, Galicije i Asturije, opažanja ovih morskih stvorenja su postala sve češća.
 
Uzrok za to je najverovatnije u migratornoj prirodi ajkula koje prelaze ogromne udaljenosti radi razmnožavanja, hranjenja, ali u poslednje vreme i zbog promena temperature vode.
U Sredozemnom moru živi 45 vrsta ajkula, od kojih mnoge, poput peregrina i plave ajkule, ne predstavljaju pretnju za ljude.
 
Tokom poslednje decenije, porast ajkula pripisuje se klimatskim promenama, prekomernom ribolovu, ali i pandemiji koronavirusa zbog smanjenih ljudskih aktivnosti.
Kako se navodi, većina aktivnosti ajkula u Španiji je koncentrisana u Kantabrijskom i Sredozemnom moru, međutim ima ih i u hladnijim, dubljim vodama.
 
Na Balearskim ostrvima, poput Ibice i Majorke, pojave ajkula su uobičajene, ali obično uključuju manje, bezopasne vrste, a Kanarska ostrva su poznata po svojoj raznolikosti morskog života, i na njima je zabeleženo 86 vrsta ajkula i raža, uključujući ajkulu anđela, ajkulu čekić, kit ajkulu.
  • /

    27.03.2024 18:01
    ??
    Kijaju i jedu
    Doduše, vic beše o biberu i miševima...
  • ?

    27.03.2024 09:38
    Забога
    Какве везе има ковид пандемија са ајкулама?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Ajkule kod Brazila pozitivne na kokain

Testiranjem ajkula u blizini obala Brazila otkriveno je da su pozitivne na kokain, a naučnici izražavaju bojazan da će to dovesti do promene njihovog ponašanja.

Vole li nas psi ili samo žele poslastice?

Ako bilo kog vlasnika pitate da li voli psa, njegov odgovor će biti - da. Međutim, možda ste se našli u situaciji u kojoj se pitate kakva osećanja pas gaji prema vama.