Mačke su simbol Nacionalne palate Meksika: Država mora da ih hrani i brine o njima

U Nacionalnoj palati Meksika, gde se nalazi sedište izvršne vlasti, 19 mačaka lutalica može da šeta slobodno velikom baštom i istorijskim, kolonijalnim hodnicima zgrade.
Mačke su simbol Nacionalne palate Meksika: Država mora da ih hrani i brine o njima
Foto: Pixabay
Prema novoj deklaraciji vlade, sada je briga o njima obaveza.
 
"One imaju pristup svakom delu palate, tako da ih možete videti kada se ljudi susreću u hodnicima, daju intervjue i hodaju oko novinarskih kamera", rekao je veterinar palate Hesus Arijas, preneo je "Njujork post".
Mačke iz palate su ušle u istoriju, dodaje njujorški list, pošto ih je vlada meksičkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora proglasila "živom svojinom", čime su postale prve životinje u Meksiku sa tim epitetom.
 
Svojina vlade se obično odnosi na zgrade i nameštaj, odnosno, nepokretnu imovinu, ali su mačke sada, novom deklaracijom, postale obaveza ministarstva finansija, koje mora da im plaća hranu i negu dok su žive, pa i nakon što Obrador napusti funkciju u oktobru.
"Mačke su sada simbol Nacionalne palate Meksika. Moramo da se pobrinemo da ove mačke budu dobro zbrinute", rekla je Adrijana Kastiljo Roman, generalna direktorka Nacionalne palate.
 
Obrador je sada u društvu mačaka imena Bouvi, Belof, Nube, Koko, Jema, Olin, Balam, i drugih, a meksički predsednik kaže da mačke "dominiraju" palatom i često hodaju ispred njega tokom zvaničnih ceremonija.
 
Ne zna se kada su se mačke prvi put pojavile u palati, niti se zna kako su ušle u zgradu. Dok 19 mačaka stalno živi u zgradi, brojne druge mačke dođu i odu, a osoblje palate pretpostavlja da se ostale mačke ušunjaju noću kroz malu rupu u kapiji.
  • Lasta

    17.04.2024 17:35
    Poučno
    Puna su nam polja i njive glodara jer tamanimo ptice predatore i životinje koje se hrane sa njima.
  • Sandra

    08.04.2024 15:05
    Višestruko korisne životinje, obaška što su slatke.
  • Pogodi ko je

    08.04.2024 12:01
    Macke tamane glodare, verovatno zato. A vi ih ubijate. Pogledajte grke i turke kako se odnose prema njima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Ajkule kod Brazila pozitivne na kokain

Testiranjem ajkula u blizini obala Brazila otkriveno je da su pozitivne na kokain, a naučnici izražavaju bojazan da će to dovesti do promene njihovog ponašanja.

Vole li nas psi ili samo žele poslastice?

Ako bilo kog vlasnika pitate da li voli psa, njegov odgovor će biti - da. Međutim, možda ste se našli u situaciji u kojoj se pitate kakva osećanja pas gaji prema vama.