Zaplenjen zaštićeni papagaj: Prenošen preko granice bez neophodne dozvole

Carinici su na graničnom prelazu Horgoš, 26. aprila, zadržali zaštićenog Belotrbušnog papagaja, koga je jedan putnik pokušao da prenese preko granice bez neophodne CITES dozvole.
Zaplenjen zaštićeni papagaj: Prenošen preko granice bez neophodne dozvole
Foto: Uprava carine
Slučaj je otkriven kada je na red za kontrolu na ulazu u zemlju pristigao automobil stranih registarskih oznaka, čiji je vozač i jedini putnik rekao da nema ništa za prijavljivanje i da sa sobom nosi samo lični prtljag.
 
Međutim, tokom kontrole koja je usledila, na suvozačkom sedištu pronađen je kavez prekriven crvenim platnom, u kojem se nalazio papagaj.
Iz kancelarije za sprovođenje CITES Konvencije Ministarstva zaštite životne sredine potvrđeno je da se radi o zaštićenoj vrsti afričkog papagaja, za čiji je prekogranični promet potrebna CITES dozvola.
Ptica je odmah predata Graničnoj veterinarskoj inspekciji koja će je zbrinuti u ZOO vrt Palić, dok je putnik u daljoj nadležnosti policije i tužilaštva.
 
Iz Uprave carine podsećaju da je za prekogranični promet i tranzit egzotičnih kućnih ljubimaca koji spadaju u zaštićene životinjske vrste, pored uobičajene dokumentacije, potrebno posedovati i posebnu dozvolu, o čemu se detaljnije informacije nalaze na sajtu Uprave carina u odeljku Kućni ljubimci.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Italija zabranjuje jogu sa štencima

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je časove joge sa štencima, rekavši da bi u njoj trebalo da učestvuju samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.