Zašto psi jedu izmet?

Koprofagija predstavlja pojavu kada pas jede izmet.
Koprofagija predstavlja pojavu kada pas jede izmet.

Psi mogu konzumirati vlastiti izmet, kao i izmet drugih pasa, mačaka i drugih životinja koji pronađu. Kod vlasnika pasa ova pojava je izrazito odbojna i zato često traže savet kako da promene takvo ponašanje svog ljubimca a uz to koprofagija može predstavljati i zdravstveni problem zbog mogućnosti zaraze psa parazitima.

Koprofagija se smatra normalnim ponašanjem kod kuja, koje pojedu feces svojih štenaca i time održavaju leglo čistim. Kod štenaca koprofagija je deo ponašanja istraživanja okoline i igre, i ne smatra nenormalnom pojavom, s tim što se ovde mora naglasiti da se ovakvo ponašanje šteneta ne sme dopustiti i mora se na vreme korigovati da ne bi prešlo u lošu naviku.

Koprofagija kod odraslih pasa javlja se u 10% slučajeva i pre nego što se donese bilo kakav zaključak o poreklu ove pojave mora se prvenstveno poznavati zdravstveni status životinje, hrana kojom se životinja hrani, sredina u kojoj živi i drugo.

Neki od najčešćih uzroka pojave koprofagije kod pasa su:

- neadekvatna ishrana psa - ovde se misli ili da je hrana lošeg kvaliteta ili da hrana ne može da zadovolji potrebe psa, stoga hranite pse kvalitetnim, kompletnim hranama koje su prilagođene svakoj kategoriji životinje

- prisustvo crevnih parazita kod pasa jer životinji oduzimaju hranljive materije - u ovom slučaju redovno čistite ljubimca od crevnih parazita

- koprofagija prema nekima može biti posledica: dijabetesa, oboljenja štitne žlezde, gušterače, creva, kod težih oblika pothranjenosti itd.

- kod zdravih pasa koji se hrane kvalitetnom hranom koprofagija se može javiti kao posledica emotivnog stresa, kada je životinja dugo ostavljena sama, kada boravi u skučenom prostoru, kada se izmet životinje ne čisti redovno ako su psi u boksovima itd.

Najbolji način sprečavanja ove pojave je da se pas spreči da dođe u kontakt sa fecesom. To znači da se pas u šetnju vodi na povodcu, a u dvorištu gde se pas pušta slobodno, da se izmet očisti. Za bolju kontrolu pasa u šetnji moguće je koristiti povodac i držač glave ili brnjice.

Kvalitetnu hranu, preparate protiv parazita, povodce i sve drugo sto vam je potrebno mozete pronaći u Pet centar prodavnici u tržnom centru Big. (Tekst je nastao u saradnji sa Pet Centrom, Tržni centar Big, Sentandrejski put 11)

  • Dima

    04.08.2020 16:52
    Male ispravke
    Dve ispravke. Psi najčešće jedu ljudski izmet, a naši parkovi su ih prepuni. Drugo, umesto povoca i korpe kao metode sprečavanja ove ružne navike najbolje je vaspitavanje psa i disciplina. Nije poenta fizički onemogućiti psa nego ga naučiti.
  • Maja

    02.07.2014 15:03
    @zapade
    dosta vise o deci o Boze moj, pa jel ti pustas dete da se valja u govnima? svaki put kad je nesto o zivotinjama samo se deca spominju...treba skupljati za zivotinjama al naucite i decu da je zemlja prljava
    i resen problem
  • zapade

    02.07.2014 10:00
    za oko
    "To znači da se pas u šetnju vodi na povodcu, a u dvorištu gde se pas pušta slobodno, da se izmet očisti."

    A gde je pravilo da se izmet očisti u šetnji? Ni 10% vlasnika pasa nema tu naviku. kao što bi čistili svoje dvorište, tako neka očiste i javne površine. Pobogu, tu nam se deca igraju.

    Hajde sad minusi od "savesnih" vlasnika pasa.

    Inače obožavam životinje i imam kućne ljubimce. Doduše, ne pse.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.