Mačke deluju relaksirajuće i smanjuju stres

Odabrati mačku za kućnog ljubimca je velika odluka i treba da razmislite hoće li se mačka kao kućni ljubimac uklopiti u vaš životni stil. Imajte u vidu da će sledećih petnaestak godina ona biti deo vaše porodice, što znači mnogo lepog druženja, ali i obaveza.

Odabrati mačku za kućnog ljubimca je velika odluka i treba da razmislite hoće li se mačka kao kućni ljubimac uklopiti u vaš životni stil. Imajte u vidu da će sledećih petnaestak godina ona biti deo vaše porodice, što znači mnogo lepog druženja, ali i obaveza.

Ženke su nežnije, privrženije, umiljatije, manje zaigrane, a veza koju stvaraju s vlasnikom jača je nego kod mužjaka. Mužjaci su manje mazni, samostalniji su, nešto manje skloni poslušnosti. Nakon što ste udomili mačku, svakako bi trebalo da je odvedete veterinaru na zdravstveni pregled i daće vam savete koji mogu pomoći u odnosu s vašim novim ljubimcem, pogotovo ukoliko nikada niste imali macu.

Iako mačke prati loš glas da znaju biti hirovite životinje, mnogi smatraju da su kao kućni ljubimci izuzetni "terapeuti" i da imaju sposobnost da zaštite one koji ih neguju od brojnih bolesti.

Ukoliko se odlučite za mačku kao kućnog ljubimca, izdvajamo četiri stvari, od još mnogo onih koje će vam doneti nešto pozitivno u život i dom.

1. Zbog uglavnom mirne prirode, mačke deluju relaksirajuće na ljude i smanjuju im stres. Ovo, naravno, dovodi do manjih srčanih napora. Tako je istraživanje Univerziteta u Minesoti dokazalo da vlasnici mačaka imaju i do 40 odsto manju šansu da dobiju srčani udar, a 30 odsto manju za neke druge srčane bolesti.

2. Rezultati francuskih naučnika pokazuju da mačke kod ljudi povećavaju koncentraciju oksitocina, hormona koji se izlučuje kad smo okruženi prijateljima i ljubavnim partnerima. Oksitocin se oslobađa posredstvom dodira, pa milovanje mačke nužno utiče na njegov nivo u ljudskom telu.

3. Mačke su razigrane životinje koje često znaju nasmejati svoje vlasnike. Bilo da love same sebi rep ili oštre kandže na grebalici, svojim komičnim ponašanjem održavaju ljude oko sebe u dobrom raspoloženju.

4. Nekoliko istraživanja povezalo je da mališani izloženi mačkama imaju manju šansu za razvijanje respiratornih alergija. Životinje podstiču razvoj prirodnog imunološkog sistema, zbog kojeg je moguće čak i odupreti se astmi u kasnijem životu.

  • Mačor

    05.08.2014 12:29
    - Pouzdano
    Ma kakvi, mačke su carevi:).
  • 02.08.2014 19:46
    Ipak,
    psi su bolji :-)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.