Kako sprečiti paradontopatiju kod pasa

Paradontopatija kod pasa je veoma česta pojava a posebno kod pasa malih rasa.
Paradontopatija kod pasa je veoma česta pojava a posebno kod pasa malih rasa.

U procesu nastanka bolesti postoji nekoliko faza. Prvo počinje sa formiranjem plaka koji predstavlja žućkaste naslage na zubima, nastale kao posledica nakupljanja ostataka hrane i bakterija duž linije spajanja zuba i desni. Ukoliko se plak ne ukloni, minerali iz pljuvačke se mešaju sa plakom i formiraju kamenac.

Plak može da se spreči redovnom higijenom usta naših ljubimaca, a kada se već formira kamenac, uklanja se ultrazvukom u opštoj anesteziji.

Ukoliko se kamenac ne ukloni, stanje se komplikuje. Kamenac se uvlači između desni i zuba i odvaja ih. Formiraju se tzv. džepovi, u kojima su još povoljniji uslovi za razvoj bakterija. Osim što ova faza može biti izuzetno bolna, može doći i do ispadanja zuba. Daljim razmnožavanjem bakterija, one kroz oslabljene desni prodiru u krvotok i dovode do oboljenja srca, jetre i bubrega.

Simptomi na koje vlasnici treba da obrate pažnju su crvene, upaljene i povučene desni, balavljenje, pojava sukrvice i krvi iz usne šupljine, neprijatan zadah, odbijanje hrane, klimanje i lomljenje zuba.

Da ne bi došlo do situacije da pas počne da gubi zube, ili da nastupi neko ozbiljnije oboljenje, pre svega treba održavati redovnu zubnu higijenu.

Kućna zubna higijena podrazumeva korišćenje specijalnih četkica i pasta za zube dizajniranih posebno za kućne ljubimce, specijalnih veterinarskih dijeta ili dodataka hrani i vodi koji kod pasa i mačaka sprečavaju nastanak plaka, lošeg zadaha, upale desni i kamenca.

Kvalitetnu hranu kao i dodatke ishrani možete pronaći u Pet centru. (Tekst je nastao u saradnji sa Kompanijom Pet centar Novi Sad, Tržni centar BIG, Sentandrejski put 11)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.