Pet negativnih efekata alkohola na organizam

Nedelje i meseci vođenja računa o ishrani i telesnoj težini mogu da propadnu zbog konzumiranja alkohola.

Alkohol ne samo da daje višak kalorija, nego povećava apetit, utiče na san i metabolizam, a samim tim i kvari planove za ishranu i održavanje telesne težine.

Kalorije

Konzerva piva sadrži oko 154 kalorija, a jedan martini 250 kalorija. Ove kalorije nemaju hranljivu vrednost, a isti slučaj je i sa ostalim alkoholnim pićima. Ove "prazne" kalorije nisu korisne za organizam ni na koji način i samo doprinose povećanju telesne mase.

Povećanje apetita

Ako odlučite da preskočite obrok kako biste mogli da popijete nekoliko pića i na taj način kontrolišete unos kalorija, dobićete suprotne rezultate. Kada popijete alkohol na prazan stomak, vaš apetit biće još veći. Alkohol takođe utiče na kontrolu unosa hrane, zbog čega ćete jesti više visokokalorične hrane.

Dehidracija

Alkohol povećava gubitak vode iz organizma zbog učestalog uriniranja. Telo tako gubi važne minerale, koji su potrebni za održavanje balansa tečnosti u telu, a to na kraju dovodi do dehidracije. Slana i začinjena hrana koja se jede uz alkohol, poput kikirikija i čipsa, dodatno povećava žeđ, a time se povećava i unos alkohola. Dehidracija izaziva mučninu.

Metabolizam

Alkohol može da uspori metabolizam za gotovo 70 odsto. To znači da komzumiranje alkohola smanjuje sposobnost tela da sagori masnoće. Telo pokušava da se otarasi praznih kalorija u alkoholu, a pritom zapostavlja hranu koju osoba pojede, što rezultuje povećanjem telesne težine.

Masnoća

Hrana i sokovi se brzo vare, ali se alkohol još brže apsorbuje u želucu i tankom crevu, a zatim stiže do mozga i jetre. Nakon toga ga jetra pretvara u masnoću. Masnoća se zadržava u telu, što utiče na povećanje telesne težine.

Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.