Virus zapadnog Nila smrtonosniji nego što se mislilo

Virus zapadnog Nila može biti znatno smrtonosniji nego što se do sada pokazalo, a zaraženi pacijenti mogu umirati od komplikacija izazvanih infekcijom čak i nekoliko godina posle pojave prvih simptoma, navodi se u studiji američkih naučnika koju danas objavljuje agencija Frans pres.
Studija je nastala na osnovu ispitivanja uzorka od 4.144 pacijenta iz Teksasa zaraženih virusom u periodu od 2002. do 2012. godine i predstavljena je na godišnjoj konferenciji Američkog društva za tropske bolesti i higijenu u Atlanti.
 
Od posledica infekcije virusom, u prva tri meseca po otkrivanju bolesti umrlo je 286 ispitanih osoba, a njih 268 preminulo je posle 10 godina od komplikacija povezanih sa virusom. Kako se navodi u studiji, umrlo je 13,3 odsto ispitanih pacijenata, od čega četiri odsto samo tri meseca od pojave prvih simptoma bolesti.
 
Stručnjaci su procenili da virus zapadnog Nila može biti opasniji od virusa zika jer izaziva komplikacije čak i kod pacijenata koji su preživeli infekciju bez vidljivih posledica, zbog čega je smrtonosniji nego što je prvobitno utvrdjeno.
 
Virus zapadnog Nila nije izazvao nikakve simptome kod 80 odsto obolelih, dok je kod ostalih došlo do visoke temperature, povraćanja, dijareje, a u retkim slučajevima i do oštećenja mozga.
 
Medju ispitanim pacijentima, smrtnost je bila najviša kod onih sa oštećenjima mozga, ali su do smrtnog ishoda dovodile i bubrežne bolesti povezane sa infekcijom.
 
Virus zapadnog Nila prvi put se pojavio u SAD 1999. godine i pripada istoj porodici virusa kao i virus zika i virus žute groznice.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).